novi kandidat

Izraelski predsjednik zadužio parlament da sastavi vladu

16.04.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin zadužio je u četvrtak izraelski parlament da pronađe novog kandidata koji će sastaviti vladu nakon neuspjeha pregovora o formiranju vlade nacionalnog jedinstva dok traje kriza zbog širenja novog koronavirusa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov bivši suparnik Benny Gantz nisu se uspjeli dogovoriti o 'kriznoj vladi nacionalnog jedinstva' u roku koji im je bio postavljen, a istekao je u srijedu u ponoć.

Predsjednik Rivlin je odmah zatim zadužio 'Kneset za sastavljanje vlade', rekle su njegove službe.

Po izraelskom izbornom zakonu parlamentarni zastupnici sada imaju tri tjedna kako bi predsjedniku predložili zastupnika koji će pokušati formirati vladu.

Sada će svaka zastupnica i zastupnik u Knessetu dobiti priliku da oformi vladu ako u roku od 21 dana osigura 61 ruku u Knesetu. Tko osigura potrebnu potporu, ima rok od dva tjedna da oformi vladu.

Ako ne uspije u tome odnosno ako nitko ne dobije potrebnu potporu u parlamentu, Izraelci će ponovo izaći na birališta - po četvrti puta od travnja prošle godine.

No pregovarački timovi Netanyahuova Likuda i centrističke stranke Plavi i bijeli Bennyja Gantza obznanili su u noći na četvrtak da nastavljaju pregovore.