netanyahu i ganz

Izraelske stranke nisu uspjele oformiti vladajuću koaliciju

16.04.2020 u 06:46

Bionic
Reading

Pregovarački timovi dvije vodeće izraelske stranke nisu uspjeli do ponoći postići dogovor o formiranju vladajuće koalicije pa će zadaću sada preuzeti parlament. Dogovor nije postignut unatoč "značajnom napretku" koji su u proteklih nekoliko dana postigli timovi stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua i saveza Bijelo i plavo njegovog glavnog rivala Bennyja Gantza

Izraelski mediji pišu da su se pregovarači sastajali i nakon isteka roka.

Gantz je u ožujku dobio mandat da sastavi vladu nakon što je osigurao podršku drugih zastupnika. Rok je trebao isteći u ponedjeljak u ponoć ali ga je predsjedik Reuven Rivlin produljio za 48 sati jer je "dobio informaciju da su dvije strane vrlo blizu sporazumu".

Predsjednik je već ranije kazao da će u slučaju neuspjeha pregovora prepustiti zadaću formiranja vlade parlamentu.

Gantz i Netanyahu ubrzali su pregovore kako bi se nova vlada mogla pozabaviti rješavanjem pandemije koronavirusa i ekonomske krize koju je ona izazvala.

Netanyahu je na čelu tehničke vlade od kraja 2018. godine. Na izborima održanim početkom ožujka nijedna strana nije osigurala parlamentarnu većinu.

U predsjedničkoj kampanji Gantz i njegov savez Plavo i bijelo opetovano su isticali da neće formirati vladu zajedno s Netanyahuom. Sredinom ožujka Gantz je promijenio mišljenje, tvrdeći da zbog koronakrize želi izbjeći četvrte izbore.

Mediji pišu da su glavni problem u pregovorima bili pokušaji Likuda da ishodi pravo veta na imenovanje sudaca. Netanyahu je optužen za političko pogodovanje medijskim mogulima i bogatim biznismenima, od kojih je navodno tražio pozitivne prikaze u medijima i skupe darove. On te optužbe negira a u svibnju bi trebao izaći pred sud.

Premijer je također u pregovorima tražio jamstvo da mu vrhovni sud zbog optužbi za korupciju neće moći uskratiti još jedan mandat .

Sada će svaka zastupnica i zastupnik u Knessetu dobiti priliku da oformi vladu ako u roku od 21 dana osigura potporu 61 kolegice i kolege u Knesetu.

Tko osigura potrebnu potporu, ima rok od dva tjedna da oformi vladu. Ako ne uspije u tome odnosno ako nitko ne dobije potrebnu potporu u parlamentu, Izraelci će ponovo izaći na birališta - po četvrti puta od travnja prošle godine.