PROŠLI KRIŽNI PUT

Na Udbini održano 8. vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske

07.09.2023 u 16:44

Bionic
Reading

Na Udbini je u četvrtak održano 8. vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske, a okupilo je vojnike brigada i postrojbi kopnene vojske iz Slavonije, Dalmacije, Karlovca, Zagreba i drugih krajeva

Dvjestotinjak vojnika prošlo je Križni put i sudjelovalo na misi u Crkvi hrvatskih mučenika, te su kod Spomen križa odali počast poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Misno slavlje u Crkvi hrvatskih mučenika predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan koji je u svojoj propovijedi podsjetio vojnike da je Udbina i Krbavsko polje prostor mnogih sukoba kroz povijest, te da se ovim hodočašćem odaje počast mučenicima koji su izgubili život u slobodarskim borbama kroz stoljeća.

Osmo je hodočašće tako bilo posvećeno hrvatskoj povijesti, odnosno 14 je postaja križnog puta simboliziralo razne etape hrvatske povijesti.

Na ovom tradiocionalnim hodočašću vojnike su predvodili načelnik Stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HKoV-a general bojnik Tihomir Kundid, propješačili su put od Vojarne Josip Jović u Udbini i popeli se do Crkve Hrvatskih mučenika.

Sve je uspješno provedeno, rekao je Hini satnik Dražen Čulig iz Inženjerijske pukovnije u Karlovcu. Hodočašće je, kazao je, bila dobra prilika i za druženje, a i na ovom osmom, kao i na svim prethodnim 'atmosfera je bila vrlo dobra'.