KONFERENCIJA U KOPENHAGENU

Na summit o klimi dolazi 65 predsjednika

22.11.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Šezdeset pet predsjednika država i vlada dosad je potvrdilo sudjelovanje na UN-ovu summitu o klimi koji će se u prosincu održati u Kopenhagenu, objavio je u nedjelju danski premijer Lars Loekke Rasmussen

Čelnici Australije, Brazila, Njemačke, Francuske i Velike Britanije 'potvrdno su odgovorili', među ostalima, na poziv Danske, istaknuo je Rasmussen na godišnjem kongresu liberalne stranke u Odenseu.

'Usto imamo pozitivne naznake većeg broja' čelnika koji razmišljaju o dolasku, premda službeno nisu odgovorili, dodao je.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je svoj dolazak, a američki predsjednik Barack Obama rekao je da će doći ako će to pomoći postizanju dogovora.

Rasmussen je 12. studenoga službeno pozvao 191 predsjednika država i vlada zemalja članica UN-a da zadnja dva dana sudjeluju u radu konferencije koja će se od 7. do 18. prosinca održati u danskoj prijestolnici.

Zemlje sudionici konferencije u Kopenhagenu trebaju zaključiti međunarodni ugovor o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu, koji će zamijeniti protokol iz Kyota, nakon isteka 2012.