mito, pranje novca...

Na suđenju bivšoj županici Lovrić Merzel još jedan okrivljenik priznao i nagodio se

27.06.2018 u 10:41

Bionic
Reading

Suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel na Županijskom sudu u Zagrebu u srijedu je, nakon nekoliko propalih pokušaja, napokon počelo. Sudi joj se temeljem Uskokovih optužbi za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć te trošenja javnog novca na privatne zabave

Tijekom pripremnog ročišta koje je prethodilo početku suđenja, dvije su se osobe nagodile zbog davanja mita te su prihvatile svoje kazne, objavio je Jutarnji list.

Kako donosi, potvrđena je kazna Željku Žužiću zbog davanja 100.000 eura mita bivšoj županici. On se nagodio za godinu dana uvjetne kazne, uz rok kušnje od četiri godine, te će u daljnjem postupku imati status svjedoka. Oko tog se slučaja digla velika prašina jer predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić nije želio potvrditi njegovu nagodbu, a Turudićeve odluke je Vrhovni sud dvaput proglasio nezakonitima.

Osim Žužića, nagodio se i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji je dobio kaznu od osam mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Rožića je Uskok teretio da je 2009. naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove na svadbi Lovrić Merzel, koja je održana u lovačkoj kući u šumi Brezovica. Optužio ga je da je troškove od najmanje 9600 kuna knjižio na teret Hrvatskih šuma, umjesto da ih naplati Marini Lovrić Merzel.

  • +2
Dolazak na sud Marine Lovrić Merzel Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Suđenje je počelo čitanjem optužnice kojom su predstavnici Uskoka u osam točaka detaljno pobrojili sve nezakonitosti kojima je sisačko-moslavačka županija oštećena za višemilijunski iznos. Čitanje optužnice potrajalo je više od sat i pol.

'Razumjela sam optužnicu i poričem je u cjelosti', rekla je bivša županica pred sudskim vijećem.

Bivša županica poručila je kako će dokazati da se radi o podmetanjima te je rekla kako se boji Žužićeva svjedočenja, koje je na rasporedu u četvrtak.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, te Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, Dalibor Rožanković, nećak Marine Lovrić Merzel. Svi optuženi su na početku suđenja izjavili da nisu krivi.

Počelo suđenje Marini Lovrić Merzel Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Optužbe za mito, pranje novca, trošenje javnog novca za privatne zabave...

Bivšu županicu i trojicu njezinih suoptuženika Uskok tereti za niz malverzacija, od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć u Sisku i trošenja javnog novca na privatne zabave.

Bivšoj županici tako se stavlja na teret da je od Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu bez obzira na druge zainteresirane kupce osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića koji je znao da je novac stečen korupcijom.

Lovrić Merzel također je po Uskokovim sumnjama suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da se po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Bernarda Popeca.

Neosnovano plaćanje savjetnika

Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

  • +7
Djelatnici PNUSKOK-a uhitili su županicu Marinu Lovrić Merzel u travnju 2014. godine Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

Ugovori o djelu za prijatelje i rodbinu

No, osim toga bivša županica je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360 tisuća kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima, proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime joj je pribavljena od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete je i da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem.