SNJEŽNI REKORDI

Na Sljemenu 70 cm, na Zavižanu 130; bit će još!

06.02.2015 u 12:06

Bionic
Reading

Zimski su uvjeti jutros najizraženiji u Gorskome kotaru i Lici, gdje je samo tijekom noći napadalo i više od 30 centimetara snijega, ali i u Središnjoj Hrvatskoj te dijelu Istočne

Jutros u sedam sati, najdeblji snježni pokrivač, čak i veći od 130 cm, bio je u Begovom Razdolju i Zavižanu te u Delnicama, 82 cm, Ogulinu i Gospiću oko 70 cm, a Otočcu i Karlovcu oko 30, piše u svojem Meteokutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Na Sljemenu je jutros u sedam sati bilo oko 70 cm snijega.

Snježne zapuhe i dodatne nevolje stvara i jak, ponegdje i olujan vjetar.

Na Jadranu je još vjetrovitije, na sjevernom dijelu uz jaku i olujnu buru, ponegdje na udare i orkansku te prema jugu podjednako jak istočnjak i jugo. Pritom je od jučer u 19 sati do danas u sedam sati na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) palo između 20 i 30 litara kiše po četvornome metru, kao primjerice u Puli, Zadru, Šibeniku, Kaštelima, Hvaru, Komiži i Pločama.

I dalje vjetrovito, uz nove oborine!

Dr. sc. Nataša Strelec Mahović prognozirala je jutros: oblačno i vjetrovito, mjestimice uz obilne oborine. U Gorskoj i Središnjoj Hrvatskoj očekuje se obilan snijeg, ponegdje više od 30 cm novog snijega, a snijega će uz kišu biti i u Slavoniji i na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji promjenljivo, uglavnom prijepodne povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, poslijepodne sa sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan, u gorju i orkanski sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu olujna i orkanska bura, na jugu jako i olujno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu od tri na sjevernom do 12 na južnom, poslijepodne u padu.

U subotu će još u početku biti mjestimice slabog snijega, na Jadranu kiše. Do kraja dana oborine će prestati i djelomice će se razvedriti. U nedjelju sunčana razdoblja, rijetko još uz prolazan snijeg u unutrašnjosti. Vjetar povremeno umjeren, u nedjelju i jak sjeverni i sjeverozapadni. Hladnije, osobito ujutro, jutarnja temperatura u nedjelju na kopnu ponegdje niža od -10°C.