na dnevnom redu 15 točaka

Sjednica Vlade: 'Što se tiče turista, imamo nekoliko zaraženih u Puli i Zadru'

02.07.2020 u 13:40

Bionic
Reading

Vlada u četvrtak, tri dana prije izbora, u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSB) u Zagrebu, održava sjednicu. Na dnevnom redu je 15 točaka

Na početku sjednice Plenković je da su najbolji pokazatelj da su mjere prema gospodarstvu dale rezultata je činjenica da danas imamo malo veći broj zaposlenih nego u vremenu prije krize. Plenković je kazao da je za više od 600.000 radnika i 100.000 poduzetnika izdvojeno 5,6 milijardi kuna.

'Imamo otprilike dvije tisuće i nešto zaposlenika više nego prije krize', kazao je Plenković te dodao da su nastavili i s mjerama potpora kako bi se pomoglo mjerama za očuvanje radnih mjesta.

U međuvremenu su zaokružili i dva zajma od Europske banke. Kazao je da je prije dva dana završilo i naše prvo predsjedanje Europskom unijom. Istaknuo je da su on i ministar Gordan Grlić Radman dobili od Angele Merkel i Heika Maasa priznanja za vođenje Unije u neviđenim okolnostima u 70 godina unije kada se sastanci uopće nisu mogli, zbog zdravstvene krize, održavati. Pohvalio se i na način kako su reagirali tijekom koronakrize posebno u sektoru obrazovanja gdje se zahvalio ministrici Blaženki Divjak.

Govoreći o situaciju vezanoj za pandemiju koronavirusa državni tajnik u ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić je na početku iznio trenutne brojke u zemlji i svijetu vezanu uz ovu bolest. 'Što se tiče turista imamo nekoliko slučajeva zaraze u Puli i Zadru, svi su zbrinuti i nema širenja virusa. S obzirom na broj turista radi se o zanemarivom broju', istaknuo je Dulibić.

  • +8
Sjednica Vlade 2. srpnja 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Pozvao je sve da budu odgovorni i da se pridržavaju mjera. Potom je riječ preuzeo Davor Božinović kazavši da je 30. lipnja Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku kojom je dozvoljen ulazak u našu zemlju državljanima Europske unije i državljanima nekih trećih zemalja.

'Veći porast broja zaraženih koronavirusom u zemlji se može pripisati popuštanju mjera. Primjenom nove odluke trend povećanja će biti viši', naveo je Božinović. Istaknuo je da sustav EnterCroatia preko kojeg strani državljani najavljuju svoj dolazak u Hrvatsku bilježi oko 1,1 milijuna prijava od čega su oko 90 posto turisti.

Prva točka sjednice su informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj, a druga je vezana uz prvu jer se bavi informacijama o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na sjednici će Vlada raspraviti prijedlog uredbe o dopuni Zakona o sportu i prijedlog zaključka o produljenju mjere pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 – instrument financiranja javnog sektora, prijedlog odluke o usvajanju Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji Covida 19, prijedlog odluke o usvajanju Programa jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija...