koronavirus

Vlada se očitovala Ustavnom sudu o Odluci o nužnim mjerama tijekom epidemije

25.06.2020 u 16:09

Bionic
Reading

Vlada se u četvrtak očitovala Ustavnom sudu na prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom, Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja događanja tijekom epidemije COVID-19

'Na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19', Vlada se Ustavnom sudu RH očitovana na zatvorenom dijelu današnje sjednice, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Ustavnome sudu Vlada se očitovala i na dopunjene zahtjeve toga suda za dostavu očitovanja u vezi s prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH više zakona - Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i odluka donesenih na temelju tih zakona.

Cjelovita očitovanja Vlade bit će objavljena uz odluke Ustavnoga suda, navodi se u priopćenju.

Vlada je prihvatila i usmeno izvješće o stanju iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima. Zbog odlaska na novu dužnost, s danom 30. lipnja 2020. razriješena je glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo.

Također Ivana Jakir-Bajo je, zbog odlaska na novu dužnost, s 30. lipnja razriješena dosadašnje dužnosti Nacionalne dužnosnice za ovjeravanje. Vršiteljem dužnosti Nacionalnog dužnosnika za ovjeravanje, s danom 1. srpnja 2020., imenovan je državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan.

Vlada je Glavnoj skupštini društva Hrvatska elektroprivreda d.d. predložila izbor Gorana Granića i Jelene Zrinski Berger za članove Nadzornog odbora društva, do provedbe postupka izbora članova Nadzornog odbora, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, jer im je mandat od šest mjeseci istekao 19. lipnja 2020.

Državnoj službenici Anji Jelavić ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju u Ministarstvu kulture, s danom 9. srpnja 2020., jer joj istječe dosadašnje ovlaštenje, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Vlada je i državnu službenicu Ivanu Prgin ponovno ovlastila za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za arhive, knjižnice i muzeje u Ministarstvu kulture, s danom 13. srpnja 2020., jer joj istječe dosadašnje ovlaštenje, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Na osobni zahtjev, razriješena je zamjenica glavne ravnateljice Državnog zavoda za statistiku, Jadranka Vuglar, s 30. lipnja 2020.

Sukladno odredbama Zakona o ustanovama i Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, razriješen je dosadašnji privremeni rektor Roberto Lujić. Novim je privremenim rektorom Sveučilišta u Slavonskom brodu imenovan Ivan Samardžić, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.