VELIKI USPJEH

Na riječkom KBC-u ugrađena donja čeljust uz pomoć 3D tehnologije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2016 08:33
  • Objavljeno 29.01.2016 u 08:32
rekonstrukcija čeljusti kbc rijeka

rekonstrukcija čeljusti kbc rijeka

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Prvi put u Hrvatskoj u riječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) izvedena je operacija u kojoj je pacijentu ugrađena donja čeljust izrađena tehnologijom trodimenzionalnog printanja od akrilatnog polimera, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Umetak je izrađen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Kirurg Robert Cerović rekao je da su se u svijetu dosad za kosti lica više puta koristili umetcima izrađenim od titana, no akrilatni polimer je znatno jeftiniji.

Operacija je trajala devet sati, a izveo ju je tim Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju u kojem su, uz Roberta Cerovića, bili kirurg David Hamicar, anesteziolozi Kazimir Juričić i Maša Biberić te njihovi suradnici. Operacija je izvedena prije dva tjedna, a pacijent se uspješno oporavlja.

Mladen Šercer sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje naveo je da je kalup za umetak izrađen na temelju CT snimke čeljusti. Ocijenio je da je to bio dosad najsloženiji zadatak koji su obavili na tom fakultetu uz pomoć najsuvremenijega 3D printera u Hrvatskoj. 

Riječka Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju priprema još jedan složen zadatak rekonstrukcije kostiju lica, i to kostiju gornje čeljusti i očne duplje. I u tom slučaju koristit će se umetcima nastalim 3D printanjem, najavljeno je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!