ANKETA U SLOVENIJI

Na prijevremenim izborima pobijedila bi oporba

12.05.2014 u 12:05

Bionic
Reading

Najviše glasova na prijevremenim izborima u Sloveniji mogla bi dobiti oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, a nakon nje Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča, druga najjača stranka u sadašnjoj vladi u ostavci, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'

Prema prošlotjednoj anketi provedenoj na 608 ispitanika SDS bi dobio 12,1 posto glasova, a SD 9 posto. U redovitoj mjesečnoj anketi 'Dela' iz prošlog mjeseca SDS je dobio 12, a SD 11,8 posto glasova, a razlika među njima sada je povećana.

Prema novom ispitivanju, za demokršćansku stranku Nova Slovenija (NSI) glasovalo bi 4,7 posto ispitanih, za Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) 4,5 posto, za stranku Pozitivna Slovenija (PS) 4,2 posto, za Slovensku pučku stranku (SLS) 3,8 posto, a za Građansku listu (DL) 2,1 posto.

Najveći pad potpore u odnosu na anketu iz travnja zabilježila je Pozitivna Slovenija (PS), kojoj je podrška prepolovljena nakon što je od premijerke Alenke Bratušek mjesto predsjednika preuzeo ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, što je izazvalo raspad njene zastupničke skupine u parlamentu na dvije suprotstavljene frakcije.

Rad vlade premijerke Bratušek pozitivnim ocjenjuje 24,5 posto ispitanih, a negativnim 64,8 posto, pokazala je anketa vodećeg slovenskog dnevnika.

Ukoliko bi na prijevremenim izborima, za koje još nije jasno hoće li se održati u srpnju ili na jesen, pobijedila Slovenska demokratska stranka (SDS) čiji je predsjednik bivši premijer Janez Janša, nije jasno bi li ona uspjela sastaviti vladu i tko bi bio njen mandatar, s obzirom da je Janša pravomoćnom osudom nedavno osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcijske afere Patria, navode slovenski mediji.