USKOK MASOVNO HAPSI

Na policiji i Zoran Gobac, uhićen i bivši član Uprave Ine

Bionic
Reading

Pet je osoba uhićeno u velikoj USKOK-ovoj akciji. Policija je u Osijeku privela Željka Biloša i Damira Ivića, a u Zagrebu uhitila Jozu Petrovića i Vladu Rajića. Uhićena je i jedna osoba u Dubrovniku, no njezin identitet zasad nije poznat. Jutarnji list neslužbeno doznaje da se u policiju na obavijesni razgovor javio i najmoćniji čovjek hrvatskog rukometa Zoran Gobac

'Riječ je o kaznenom dijelu poticanja davanja mita, a kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je deset osoba. U ovom trenutku provode se dokazne radnje na terenu te pretrage kuća', potvrdili su za Večernji list u Ravnateljstvu policije. Riječ je o policijsko-uskočkoj akciji koja je nastavak istrage o curenju informacija iz policije prije nekoliko mjeseci kada su bili uhićeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić još te nekoliko osoba.

Tajna predaje Ine Molu

Tjednik Nacional u rujnu 2011. godine je objavio da je nekadašnji član Uprave nacionalne naftne kompanije Ine Josip Petrović - čovjek koji čuva tajnu privatizacije te nekoć najveće hrvatske kompanije. On je jedina osoba koja je prisustvovala razgovorima bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera i čelnog čovjeka MOL-a Zsolta Hernádija 26. svibnja 2009. u Sanaderovu uredu u Banskim dvorima. Upravo na tom sastanku, prema optužnici protiv Sanadera, a temeljeno na svjedočenju tajkuna Roberta Ježića dogovarali su se detalji isplate 10 milijuna eura mita u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj kompaniji.

Dodajmo, policijski kombiji od jutra su bili pred kućama Stipe Barišića, zvanog Moljac, i Dragana Bakovića, zvanog Bambur, u Čepinu kod Osijeka te pred domom Damira Ivića u osječkom naselju Retfala. Policija je u njihovim kućama bila od sedam sati. Bamburovu kuću napustila je oko podneva. Bambur i Moljac poznati su kao pripadnici takozvane Čepinske skupine protiv koje se od 90-ih godina vodilo više kaznenih postupaka. Ivić je s bivšim direktorom Osijek Koteksa Dragom Tadićem te poduzetnikom Ramizom Pančićem optužen u aferi nabave šljunka za gradnju slavonske autoceste.
Kako doznajemo, policija je bila i pred kućom Željka Biloša, u javnosti poznatog kao 'kralja željeza'.

Josip Petrović, bivši je član Uprave Ine, a njegovo ime u uho šire javnosti je ušlo nakon što ga je bivši direktor korporativnih komunikacija Ine Tomislav Štengl spomenuo na suđenju u korupcijskoj aferi Fimi medija.

Štengl je kazao da je Petrović 2006. kao član uprave na njega vršio pritisak kako bi sklopio ugovor s Fimi medijom te da mu je jednom prilikom rekao da iza toga stoji bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić kojega USKOK, uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, HDZ, Nevenku Jurak i ostale, tereti za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje crnog fonda HDZ-a.

Svjedok je na Županijskome sudu u Zagrebu ustvrdio da mu je Petrović naložio da pozove vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak na razgovor i realizira posao, a pošto mu je objasnio da to ne može zbog procedure, i dalje ga je 'pritiskao' da započne razgovor o mogućoj suradnji.

Štengl je tada zaključio da ta marketinška agencija, preko koje je po optužnici izvučeno oko 70 milijuna kuna, nema kapacitete za usluge koje je nudila te da Ina nema potrebe za sklapanje ugovora jer je radila s drugim agencijama.

No svjedok je objasnio da je pod pritiskom morao krenuti u razgovore o sklapanju ugovora o promidžbenim aktivnostima za otvaranje benzinskih postaja te je nakon razgovora s Jurak pripremio prijedlog ugovora, čije je potpisivanje potom odobrio odbor za nadmetanje.

Svjedok je ispričao da se Petrović uglavnom pozivao na svoj autoritet, a prisjetio se da mu je u jednom trenutku rekao da iza toga stoji Barišić. Petrović je, osim toga, prema pisanju Jutarnjeg lista bio angažiran kao jedan od vodećih ljudi u Karamarkovoj kampanji za predsjednika stranke.