mirjana hrga

Na Pantovčak me nije dovela 'bjelovarska veza'; možda sam staromodna ali čast mi je služiti svojoj domovini

17.02.2019 u 15:49

Bionic
Reading

Savjetnica predsjednice RH za strateške politike i odnose s Vladom i Saborom Mirjana Hrga u svom je prvom intervjuu otkad je stupila na dužnost, a koji je dala Jutarnjem listu, otkrila, među ostalim, kako je došla na Pantovčak, kako joj izgleda radni dan, čime se točno bavi te bi li se opet vratila novinarstvu

Na pitanje kako je došlo do njenog angažmana na Pantovčaku, Hrga je u intervjuu za Jutarnji list rekla kako ju je iznenadio poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović jer su se prije poznavale samo u sklopu profesionalnog odnosa novinarke i predsjednice.

'Premda sam život posložila u sasvim drugom smjeru, na kraju sam ipak prihvatila ponudu. U zadnjem razgovoru je izgovorila ključnu rečenicu koja je bila svojevrsni okidač. Ne želim reći što je izgovorila, jer vjerujem da ni ona sama nije svjesna koliku je to težinu imalo, ali rezultiralo je time da u predstojećem razdoblju stavim sve iza dužnosti koju prihvaćam. Možda će nekima zvučati staromodno, ali meni je velika čast služiti svojoj domovini', rekla je Hrga odbacivši špekulacije da je zasluge za njen dolazak u Ured predsjednice imao predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je iz Bjelovara kao i Hrga.

'Čula sam i gore spekulacije, a ova mi se činila čak normalnijom u nizu netočnih. Nije bilo nikakve konspiracije, nikakvih posrednika, ničeg što bi moglo zagolicati maštu pobornicima teorija zavjere', odgovorila je na pitanje o ulozi 'bjelovarske veze' Jandrokovića u njenom dolasku na Pantovčak.

Radni dan u Uredu, kaže, izgleda joj tako da na posao dolazi oko 8.30 te cijeli dan radi na analizama, iščitava zakone te razgovara s ljudima koji traže posredovanje ili pomoć predsjednice.

'Ima jako puno posla', kaže i dodaje kako ne želi izričito reći zbogom novinarstvu, ali da bi voljela ostati pri sadašnjem stavu da joj nakon 24 godine bavljenja tim poslom i ulaska u politiku više nema povratka u medije.

  • +21
Mirjana Hrga Izvor: Promo fotografije / Autor: Al Jazeera Balkans/screen shot

Kao savjetnica za odnose s Vladom i Saborom, kaže Hrga, trenutačno radi na otvorenim vratima s temom doniranja organa gdje Hrvatska ima odlične rezultate, u čemu surađuje s Ministarstvom zdravstva.

'U slučaju Huanita komuniciram s Ministarstvom pravosuđa, a s Ministarstvom financija razgovaram o blokiranima', opisala je Hrga svoja zaduženja.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.