22. GODIŠNJICA

Na obilježavanju akcije Bljesak u Okučanima predsjednica i premijer, Petrov izostao

01.05.2017 u 11:46

  • +13

U Okućanima obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

U Okučanima se obilježava 22. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak. Kod Središnjeg križa u spomen parku Hrvatskim vitezovima položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje. Na komemoraciji su i predsjednici države i Vlade, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, no nema predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova.

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije Republike Hrvatske započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima. U akciji su sudjelovale 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, uz potporu pričuvnih i domobranskih postrojbi potpomognutih protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

Hrvatske snage, koje su brojile 7200 vojnika i policajaca, u manje od 32 sata oslobodile su 500 četvornih kilometara okupirane zapadne Slavonije. Vraćen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Okučani su oslobođeni nakon gotovo četiri godine okupacije. U akciji su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.