PROMJENA TEK NA OBZORJU

Na kopnu i dalje oko nule, na Jadranu do 20°C

18.11.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Ni u dane vikenda vrijeme se u Hrvatskoj neće bitno mijenjati. U unutrašnjosti će i dalje biti hladno s puno magle, dok će na Jadranu biti pretežno sunčano i mnogo toplije, najavljuju prognostičari

I u subotu i nedjelju u kontinentalnim će krajevima ostati suho i stabilno uz dosta magle koja će se u većem dijelu nizinskog područja zadržati cijeli dan. U višem gorju bit će sunčano. Posvuda će biti hladno. Jutarnje temperature uglavnom će se kretati između -5 i 0°C, dok će najviše dnevne u maglovitim nizinama biti od -3 do 1°C, a u sunčanijem gorju između 5 i 10°C.

Na vrijeme u Hrvatskoj trenutno djeluje snažna anticiklona koja bi, da je ljeto, cijeloj zemlji donijela sunce i vrućinu, međutim u hladnijem dijelu godine u nizinskom se području formiraju magle te nastaje temperaturna inverzija, što znači da je toplije u višim planinskim područjima nego u nižim kopnenim krajevima. Budući da nema ni vjetra ni sunca, niske temperature zadržavaju se unatoč vedrini.

U subotu će na Jadranu biti pretežno vedro, no ujutro je moguća umjerena naoblaka. U noći neće biti vjetra ili će puhati slaba bura, dok se danju očekuje slab vjetar pretežno zapadnih smjerova, a na moru sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka kretat će se od -3 do 3°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne bit će između 13 i 19°C.

U nedjelju će na Jadranu biti pretežno sunčano. Ujutro je u kotlinama zaobalja moguća magla, a tijekom dana na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka. Noću će puhati slaba bura, a danju će biti tiho ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka kretat će se od -4 do 2°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne bit će od 13 do 18°C.

I u ponedjeljak će u unutrašnjosti će biti tmurno, maglovito i hladno. Magle će biti još više pa će sunca biti samo u najvišim planinskim područjima. Temperature se neće bitno mijenjati. I dalje će ostati hladno. Temperature će rijetko za koji stupanj prelaziti nulu.

U ponedjeljak će na Jadranu biti djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku. U noći će puhati slaba bura, a danju slab levant i jugo. Jutro će biti prohladno, a najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

Ni u utorak nema bitnih promjena. Na Jadranu će i dalje biti pretežno ili djelomično sunčano, s time da bi moglo zapuhati lagano jugo.

Tek u drugoj polovici tjedna postoji mogućnost promjene vremena, pri čemu je još uvijek teško govoriti o detaljima jer će o putanji eventualne ciklone ovisiti i njezin utjecaj na vrijeme u Hrvatskoj. S njezinim mogućim dolaskom povećava se i mogućnost za oborine, kaže Kristijan Božarov iz udruge Crometeo

Bioprognoza će u cijeloj Hrvatskoj biti relativno povoljna osim u krajevima koji će dugo ostati prekriveni maglom.

Zanimljivosti

Jučerašnji je dan u Zagrebu bio najhladniji dan zabilježen u studenom od 1999. godine.

Nekoliko narodnih meteoroloških izreka:

'U studenom snijega množina, polju je ugodna vlažina.'

'Kakav je studeni, takav je ožujak.'

'Gospe od Kaštela, snijeg do maštela.'