nema alternative

Na ispraćaj britanske kraljice Milanović je letio redovnom linijom, državni zrakoplov već je dva mjeseca na servisu

19.09.2022 u 22:20

Bionic
Reading

Prva dama Sanja i predsjednik RH Zoran Milanović pridružili su se brojnim svjetskim državnicima na ispraćaju kraljice Elizabete II, a u London su, kako se ispostavlja, otputovali redovnom linijom. Nije to iznenađujuće jer je državni zrakoplov već dva mjeseca na servisu u Njemačkoj

"Državni zrakoplov se nalazi na redovnom godišnjem održavanju od 11. srpnja ove godine. Uz redovno održavanje ove godine je na zrakoplovu bilo potrebno napraviti i modifikaciju sistema hidraulike koju je propisao proizvođač zrakoplova (Bombardier). Takve upute od proizvođača su obavezne i na njih se ne može utjecati", odgovorili su prošlog tjedna iz Direkcije za korištenje službenih zrakoplova.

"Državni zrakoplov, Challenger 604, je star 25 godina i nalazi se među najbolje održavanim zrakoplovima na svijetu toga tipa. Zbog starosti samog zrakoplova dolazi do problema sa isporukom rezervnih dijelova od proizvođača i zbog toga nije moguće točno planirati vremenske periode redovnih održavanja ili popravaka u slučaju nekog kvara", poručeno je iz Direkcije za korištenje službenih zrakoplova.

Budući da je Vladin zrakoplov u ozbiljnim godinama, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov istražila je imaju li plan zamijeniti ga mlađim.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović na pogrebu kraljice Elizabete II Izvor: Screenshot / Autor: Sky News

U London na ispraćaj britanske kraljice Milanović je letio redovnom linijom. Zrakoplov za državne potrebe više od dva mjeseca u Njemačkoj je na servisu. Ne zna se kad će biti gotov pa niti koliko će popravak stajati. Prema zakonu, pravo na vožnju Vladinim zrakoplovom imaju čelni ljudi države, Sabora i Vlade, ali i državni dužnosnici, uz odobrenje iz Banskih dvora.

Posada uskače i u slučaju hitnog medicinskog prijevoza. Samo prošle godine zbog različitih protokolarnih i drugih obveza letio je 120 puta. Ove godine 140.

U Vladi se za sada ne razmišlja o kupnji novog, zamjenskog. Kažu da se o tome nije razgovaralo. Čekaju rasplet s remontom i potvrđuju problem s rezervnim dijelovima.