uspjeh policije

Na graničnom prijelazu Rupa uhićen jedan od najtraženijih bjegunaca u Europskoj uniji

12.10.2022 u 16:08

Bionic
Reading

U utorak su policijski službenici na graničnom prijelazu Pasjak, prilikom granične kontrole ulaza putnika u Republiku Hrvatsku, zatekli 27-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je pješice stigao na navedeni granični prijelaz, a za kojim je Policijska uprava primorsko – goranska raspisala potragu s mjerom uhititi

Potragu za spomenutim raspisao je Županijski sud u Rijeci zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Osim toga, radi njegova uhićenja raspisane su međunarodne potrage u Schengenskom informacijskom sustavu i INTERPOL-ovoj bazi podataka. Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičenik je uhićen i prepraćen u nadležni zatvor.

Inače neslužbeno se doznaje da je riječ o Kristijanu Čačiću za kojim je bila raspisana potraga zbog zlouporabe droge

On je jedan od trojice hrvatskih državljana među 49 bjegunaca povezanih s organiziranim kriminalnim skupinama, čije je profile objavila ove godine Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST). Na mjestu gdje se nalazila njegova fotografija je oznaka "uhićen", nije navedeno ime i prezime, fotografija je uklonjena, kao i njegov profil.

Druga dvojica hrvatskih državljana za kojima se još traga s tog tog popisa su 36-godišnji Manuel Vulić, kojeg se također tereti za zločinačko udruživanje i drogu, ali i teško ubojstvo i nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te 37-godišnji Tomislav Šoljić, osumnjičen za zločinačko udruživanje, utaju poreza ili carine i pomaganje pri teškom ubojstvu i pokušaju ubojstva.

Bjegunci iz kampanje ENFAST-a, pokrenute ove godine uz potporu Europola traženi su zbog teških kaznenih djela počinjenih u Europi, kao što su ubojstva, trgovanje ljudima, oružane pljačke i terorizam.

Fotografije i profili najtraženijih bjegunaca objavljeni su na mrežnoj stranici #Game Over, uz poziv građanima da pomognu pri potrazi. Mrežna stranica je pokrenuta 2016. te su od tada na njoj objavljeni profili 335 bjegunaca. Od njih je 120 uhićeno, a 43 uhićenja su bila izravno povezana s profilima objavljenim na mrežnoj stranici.