obnova

Na gradilištima na potresom pogođenim područjima na Banovini nedostaje radnika

15.12.2022 u 16:51

Bionic
Reading

Gradilišta na potresom pogođenim područjima u četvrtak su obišli dužnosnici Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, a kako su čuli od građevinara u Petrinji, na pola su puta i nedostaju im radnici.

Projektom "Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima", na području Sisačko-moslavačke županije planirana je izgradnja 20 stambenih zgrada s 308 stanova. U tijeku su radovi na 16 zgrada, od kojih je osam u Petrinji, četiri u Glini te po dvije u Topuskom i Gvozdu.

Na gradilištima u Glini i Petrinji dužnosnici Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFO) vidjeli su kako napreduju radovi.

"Nama je posebna čast da kao lokalni izvođači sudjelujemo u ovom projektu. Četiri objekta izvodi naša Zajednica ponuditelja, tri lokalne tvrtke sa stotinjak djelatnika, a četiri Lavčević d.o.o. Završeni su armiranobetonski radovi na konstrukciji i počela je ugradnja stolarije, izgradnja pregradnih zidova i ravnih krovova, što znači da smo na pola puta", rekao je direktor sisačke tvrtke "Radanović " d.o.o. Branimir Radanović.

Požalio se na nedostatak građevinskih radnika i rekao kako bi - da je još toliko građevinara - za sve bilo posla. 

Kako je rekao državni tajnik Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) Gordan Hanžek, projekt je preuzet na temelju sporazuma između SAFO-a, Ministarstva regionalnog razvoja i SDUOSZ-a, a financiran je 95 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektu kojim se poboljšava životni standard stradalnika u području stambenog zbrinjavanja.

"Temeljem Zakona o obnovi, u tim stanovima će biti smješteni stradalnici u potresu, odnosno građani koji posjeduju pozitivnu odluku o obnovi, a do tog trenutka im neće biti obnovljeni njihovi stambeni prostori", izjavio je Hanžek nakon obilaska velikoga gradilišta u Turkulinovoj ulici u Petrinji. 

U vezi s obnovom na petrinjskome i sisačkom području, rekao je kako je novac Europske unije raspoloživ do 31. prosinca iduće godine, a to uvjetuje intenzivnu obnovu.