DMITRIJ MEDVEDV

'Na Cipru su počinjene sve moguće pogreške'

20.03.2013 u 22:24

Bionic
Reading

Ruski premijer Dimitrij Medvedev u srijedu je ocijenio da su u pristupu financijskoj krizi na Cipru počinjene 'sve moguće pogreške' te pozvao na 'promišljeniji' pristup koji neće naškoditi odnosima Rusije i Europske unije.

'Čini mi se da su u toj situaciji već počinjene sve moguće pogreške', kazao je Medvedev za Interfax. 'Nadam se da će se na kraju usvojiti promišljenije rješenje koje će pomoći Cipru, a neće pogoršati naše odnose s Europskom unijom', dodao je, slikovito opisavši da se EU ponijela prema Cipru 'kao slon u staklarnici'.
Potvrdio je da će ciparskoj krizi biti posvećena 'posebna pozornost' u četvrtak u Moskvi na sastanku o suradnji Rusije i EU-a, gdje se očekuje dolazak predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i 16 europskih povjerenika.

Medvedev Uniji zamjera što nije uključila Rusiju u pregovore s Ciprom o pomoći vrijednoj 10 milijardi eura u zamjenu za uvođenje dodatnog poreza na štedne uloge u svojim bankama, u kojima velik novac i kapital drže ruske banke i štediše.'U takvim pregovorima i odlukama moraju sudjelovati sve zainteresirane strane', kazao je Medvedev.

Ciparske banke će ostati zatvorene do utorka

Banke na Cipru ostat će zatvorene u četvrtak i petak, rekao je neimenovani dužnosnik ciparske vlade koja pokušava izbjeći financijski slom zemlje nakon što je ciparski parlament odbio uvjete za dobivanje pomoći Europske unije. S obzirom da je u ponedjeljak državni praznik, banke će zapravo biti zatvorene do 26. ožujka.
Ciparska vlada je u srijedu navečer počela krizni sastanak kako bi razmotrila alternative da se europski plan pomoći učini prihvatljivim te usvojila zakonske prijedloge za ograničavanje odljeva kapitala i restrukturiranja bankarskog sektora.

Ciparska javna radijska postaja je izvijestila da se zakoni pripremaju kako bi se spriječio odljev novca kada se banke ponovno otvore. Prijedloge još trebaju usvojiti i odobriti vlada i parlament. U tekstu prijedloga se također razdvaja bankarski sektor na dvije kategorije, 'dobre' i 'loše' banke.