EUROPSKI PARLAMENT

Na čelu promatračke misije u Srbiji Slovenac Grošelj, ima i imena koja se Vučiću neće svidjeti

05.12.2023 u 17:12

Bionic
Reading

Slovenski europarlamentarac Klemen Grošelj predvodit će promatračku misiju Europskog parlamenta na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji 17. prosinca, a očekuje se da će delegacija doputovati tri dana ranije, objavili su u utorak beogradski mediji pozivajući se na odluku EP-a.

Uz Grošelja, koji je zastupnik skupine "Obnovimo Europu", u misiji EP su još i zastupnica Zelenih i izvjestiteljica za Kosovo Viola von Cramon, zastupnik Europske pučke stranke i izvjestitelj za Srbiju Vladimir Bilčik, Javijer Nart iz skupine "Obnovimo Europu", zastupnik Socijalista i demokrata Andreas Shider i zastupnica Ljevice Malin Anna Björk.

Promatrači iz EP bit će dio OSCE-ove misije za promatranje izbora (ODIHR). Za vladajuće naprednjake u Srbiji oči posebno bode ime Viole von Cramon, njemačke zastupnice koju je Aleksandar Vučić često prozivao u medijima, a ni ona mu nije ostajala dužna.

Izaslanstvo EP-a, koje 14. prosinca stiže u Srbiju, nadgledat će glasanje ne samo u Beogradu, već i u pojedinim mjestima na sjeveru i jugu države, navodi portal Demostat pozivajući se na neslužbene izvore u Bruxellesu.

  • +6
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, pokrajinski izbori u Vojvodini, te u još 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd, raspisani su za 17. prosinca.

Izbori dolaze u vrijeme pritisaka EU-a i međunarodne zajednice da se Srbija vrati dijalogu s Kosovom i prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa koji podupire i SAD.

Izbori slijede i nakon napetosti na kosovskom sjeveru koje su eskalirale nedavnim oružanim napadom paravojne skupine Srba, kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača, te sve većeg nezadovoljstva na srbijanskoj političkoj sceni i brojnih afera vezanih uz vladajuću SNS i njegove dužnosnike u vlasti.

Dosadašnje predizborne aktivnosti u Srbiji protječu uz uzajamne optužbe vladajućih i oporbe za "prljavu kampanju".

Kampanju prati nerazmjerna zastupljenost u medijima koji su u većini otvoreno na strani srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, koju on izravno i neskriveno podržava s pozicije šefa države koja je po ustavu nestranačka.