godišnje izvješće

Srbiji opet loše ocjene Europe: Problemi s pravosuđem, Kosovom i sankcijama Rusiji

07.11.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Srbija je u godišnjem izvješću Europske komisije dobila loše ocjene u ključnim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, istaknuta je važnost normalizacije odnosa s Kosovom te da Beograd nije uveo sankcije Rusiji, a zabrinutost i dalje izazivaju politički i ekonomski utjecaji na medije, objavio je Radio Slobodna Europa.

Komisija će u srijedu objaviti izvješće o napretku zemalja kandidata i očekuje se da će preporučiti šefovima država ili vlada EU-a otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom.

U dokumentu EK-a, u koji je Radio Slobodna Europa (RFE) imala uvid, uz loše ocjene za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, ističe se da se Beograd nije pridružio sankcijama međunarodne zajednice Rusiji te da nije nije zatvorio prostor stranom miješanju i manipulaciji informacijama.

Istaknuto je da, bez obzira na aspiracije za članstvo u Uniji koje Beograd navodi kao strateški cilj zemlje, Srbija sklapa trgovinske sporazume s Kinom i ostalim trećim zemljama koje ne ispunjavaju briselske standarde.

Uz to, Komisija sugerira da Srbija treba uložiti više napora i napraviti kompromise kako bi proces normalizacije odnosa s Kosovom krenuo naprijed, uz neophodnost ispunjavanja svojih obveza u okviru dijaloga, uz punu primjenu svih prethodnih sporazuma.

Normalizacija odnosa se naglašava kao "bitan uvjet na europskom putu obje strane", a EK poručuje da i Beograd i Priština, izostane li napredak, "riskiraju izgubiti važne prilike u odsustvu napretka".

U godišnjem izvješću za Srbiju se potvrđuje da je na odnose s Kosovom posebno utjecao nasilni napad na kosovsku policiju 24. rujna u selu Banjska kod Zvečana, kad je ubijen kosovski policajac i trojica naoružanih Srba.

Istaknuto je očekivanje EU-a da počinitelji budu uhićeni i brzo privedeni pravdi, te da Srbija u potpunosti surađuje i poduzme sve neophodne korake.

Kosovo i Srbija, poručuje EK, "moraju nastaviti stalne napore na deeskalaciji" te čim prije osigurati održavanje novih izbora na sjeveru "uz aktivno sudjelovanje kosovskih Srba”, koji su prošle lokalne izbore bojkotirali.

  • +6
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Zabrinjava sloboda izražavanja, pritisci u pravosuđu, korupcija...

Europska komisija ocjenjuje da je Srbija učinila "ograničen napredak" u slobodi izražavanja, ali konstatira da "slučajevi prijetnji, zastrašivanja, govora mržnje i nasilja nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost", napose u porastu strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), koje pokreću pripadnici nacionalnih i lokalnih vlasti što, po ocjeni EK-a, "može izazvati zastrašujući efekt uključujući i cenzuru".

Također u izvješću EK se navodi da je situacija u srbijanskom pravosuđu zabrinjavajuća zbog "neprikladnih pritisaka", a niz poduzetih koraka kako bi se smanjio prostor političkog utjecaja u praksi još nije moguće uočiti, uključujući i smanjenje neprimjerenog utjecaja na suce i tužitelje.

Od Srbije se, prema pisanju RFE, traži da uspostavi i učinkovit mehanizam koordinacije u pogledu ostvarivanja ciljeva politike preveniranja i represije na polju korupcije, naročito u sektorima "koji su najosjetljiviji na korupciju".

Ocjenjuje se također da se Srbija uskladila s nekim stajalištima EU na međunarodnim forumima, ali nije uvela nijednu restriktivnu mjeru protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, pri čemu je Beograd održao odnose na visokoj razini s Moskvom, što "postavlja pitanja o strateškom pravcu Srbije".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Konstatirano je i da vizna politika Srbije još nije u potpunosti usklađena s listom trećih zemalja čiji državljani podliježu viznom režimu za boravak u EU i traži se da Beograd uskladi viznu politiku s Bruxellesom.

U izvješću se navodi da je Srbija u listopadu ove godine potpisala sporazum (o slobodnoj trgovini) s Kinom, što za EU "predstavlja stratešku zabrinutost".

Navodi se da je Srbija najavila planove za sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i Južnom Korejom, uz poruku da svi sporazumi o kojima Srbija pregovara moraju osigurati kompatibilnost s pravnim tečevinama EU-a, uz klauzule o prestanku roka koje jamče da će se Srbija odreći tih sporazuma po pristupanju u EU, poručuje se u izvješću EK na koji se poziva RFE.