VRIJEDNOST TABLETA 500.000 KN

Na Bregani najveća ovogodišnja zapljena steroida

31.03.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Na graničnom prijelazu Bregana jučer je zaplijenjeno gotovo 55.000 tableta Naposim i Clenbuterol, vrijednih pola milijuna kuna, a riječ je o najvećoj ovogodišnjoj zapljeni tableta, izvijestila je danas Carinska uprava, koja će u podne na tom graničnom prijelazu održati konferenciju za novinare

Tablete su pronađene u osobnom automobilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je neimenovani hrvatski državljanin pokušao izaći iz Hrvatske, neprijavivši što prevozi.

U Carinskoj upravi kažu da su, na 'temelju analize rizika', carinici i granični policajci detaljno pregledali vozilo i pritom pronašli 49.700 tableta Naposim te 4950 tableta Clenbuterol. Riječ je o anaboličkim steroidima, odnosno derivatima testosterona koje tijelo prirodno proizvodi i u muškaraca i u žena. Naravno muškarci proizvode oko 10 puta više testosterona nego žene. Anabolički stereoidi potiču izgradnju mišićne mase bez masnog tkiva, pa ih koriste bodybuilderi.

Tržišna vrijednost pronađenih tableta procjenjuje se na 501.950 kuna.

'Točno određenje predmetnih tableta kao robe koja ulazi u kategoriju lijekova ili eventualno dodataka prehrani, kao i karakteristike same robe, utvrdit će se u suradnji s nadležnim stručnim tijelima, to jest graničnom sanitarnom inspekcijom, odnosno farmaceutskom inspekcijom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a eventualno i s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode', stoji u priopćenju Carinske uprave.

Budući da hrvatska policija u posljednje vrijeme sve češće kod krijumčara sintetičkih droga pronalazi i anaboličke steroide, još uvijek se razmatra prijedlog da se anabolički steroidi i ilegalna trgovina tim najčešćim dopinškim sredstvima nađu pod udarom Kaznenog zakona.