BLAGDANSKA PROGNOZA

Na Badnjak minusi i koja pahulja, na Silvestrovo suho

23.12.2011 u 11:28

Bionic
Reading

U blagdanskom razdoblju do Božića i nakon njega uglavnom će prevladavati suho i prohladno vrijeme. Malo snijega ili kiše moglo bi pasti samo na Badnju večer i na Štefanje. No u gorskim krajevima mjestimično bi moglo napadati oko pet centimetara novog snijega pa svi oni koji planiraju putovanje trebaju pripremiti zimsku opremu, upozoravaju prognostičari

U subotu, na Badnjak, u kopnenim krajevima u početku se u većini predjela očekuju magla i niska naoblaka, a tek su ponegdje prijepodne moguća kraća sunčana razdoblja. Sredinom dana i poslijepodne bit će oblačno, povremeno uz slabe oborine - susnježicu i slab snijeg, a ponegdje je moguća i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom. Do kraja dana oborine će uglavnom prestati. Vjetar će biti slab, a u gorskim predjelima prema kraju dana umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura kretat će se od -5 do 0°C, a po kotlinama gorske Hrvatske bit će i nešto niža. Danju će biti od -3 do +1°C.

U Badnjoj noći uglavnom će biti oblačno, ali suho. Ponegdje još može zalepršati pokoja pahulja snijega, ponajprije u Lici, Kordunu, Banovini i Posavini. Vjetar će biti slab do umjeren sjevernih smjerova. Bit će hladno uz temperature zraka do -4 do -1°C.

U subotu će na Jadranu biti pretežno sunčano, ali tijekom Badnje večeri može biti povremeno povećane naoblake s kojom samo ponegdje može pasti pokoja kišna kap ili snježna pahulja u planinama Dalmatinske zagore. Veći dio dana vjetar će biti slab, uglavnom slaba bura, a rano popodne prolazno i slabo jugo. Navečer će naglo ojačati bura koja će u noći imati vrlo jake pa i olujne udare. Jutro će biti hladno, no dan će biti nekoliko stupnjeva topliji u odnosu na prethodne. Najviše temperature kretat će se od 9 do 14°C.

U nedjelju, na Božić, u kopnenim krajevima očekuje se suho vrijeme uz postupno razvedravanje, pa će tijekom dana biti i sunčanih razdoblja. Zadržat će se hladno vrijeme.

Na Jadranu bi za Božić trebalo biti djelomično ili pretežno sunčano uz umjerenu i jaku, ponegdje na udare i olujnu buru. Temperature zraka ujutro će biti od 2 do 7°C, a najviše dnevne od 6 do 10°C.

Ponedjeljak bi unutrašnjosti trebao donijeti novo naoblačenje, mjestimice sa susnježicom ili snijegom, ali u manjim količinama. U nizinama je ponegdje moguća i kiša. Temperatura zraka bit će uglavnom između -1 i +4°C. Na Jadranu će biti djelomično sunčano uz povremeno više oblaka, ali većinom suho ili uz tek pokoju kišnu kap.

Od utorka će ponovno u cijeloj zemlji biti suho uz sunčana razdoblja. Jutra će u unutrašnjosti biti hladna s mrazom dok će dnevna temperatura biti malo iznad nule. Najviše dnevne na Jadranu kretat će se od 7 do 11°C.

Nova manja promjena vremena moguća je s četvrtka na petak kad su opet moguće slabe oborine.

Čini se da će za Staru godinu biti suho i prohladno, tako da bi se Nova godina u većem dijelu zemlje mogla dočekati na otvorenom, ali u toploj odjeći.

Posljednji pravi bijeli božić u Hrvatskoj je bio 2007. Prošle godine snijeg je pao na Štefanje, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Kad na Novo leto suce lijepo svijetli, riba, voća i vina dosta ćeš imati'.

25. prosinca 1289. godine u Europi je zabilježena nečuveno topla zima. Na Božić su djevojke dolazile sa svježim cvijećem u crkvu, a mladići su se kupali u potocima.

28. prosinca 1890. godine počeo je ledostaj Save kraj Slavonskog Broda i trajao do 8. ožujka 1891. godine.