za 12 milijuna dolara

Prodana rezidencija veleposlanika Jugoslavije u New Yorku, evo koliko će Hrvatska dobiti

02.06.2018 u 19:45

Bionic
Reading

Prodana je njujorška rezidencija veleposlanika bivše Jugoslavije pri UN-u, a od 12,1 milijun dolara Hrvatskoj će pripasti 2,075 milijuna, objavilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova (MVEP). Identitet kupca je nepoznat

Identitet kupca stana na prestižnoj Park Aveniji zasad je nepoznat. Mediji prenose da je iz New Yorka i dolazi iz svijeta financija.

U tijeku je postupak zajedničke prodaje još četiri nekretnine - stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku, veleposlanstva u Bonu i Bernu te veleposlanstva/rezidencije u Tokiju.

MVEP prenosi da su predstavnici pet država sljednica potpisali 31. svibnja u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji stana koji je bio prazan od 1992.

  • +4
Peta Avenija, New York Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prodajom za 12,1 milijun američkih dolara, prema utvrđenom omjeru i nakon izvršenja obaveza na osnovu participiranja u nužnim troškovima održavanja nekretnine od 1992.-2018., u državni proračun bit će uplaćeno 2.075.103,07 dolara, kažu na Zrinjevcu.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je da je Beogradu pripalo 3,48 milijuna dolara. Podaci za ostale države nisu poznati.

  • +16
Titova vikendica u Samoboru Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Prodaja je dio dogovora Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ kojim je dogovorena metodologija za zajedničku prodaju pet diplomatsko/konzularnih predstavništava bivše SFRJ.

Radi se o velikim kompleksima koji svojom veličinom premašuju utvrđene omjere po vrijednosti država sljednica, uz primjenu načela raspodjele postignute kupoprodajne cijene prema postotcima utvrđenim Aneksom B Ugovora o pitanjima sukcesije, navodi se u priopćenju MVEP-a.