na srđu

Muzej Domovinskog rata u tvrđavi Imperial dosad posjetilo 800.000 ljudi

04.12.2023 u 18:29

Bionic
Reading

U petnaest godina djelovanja Muzej Domovinskog rata u tvrđavi Imperial na brdu Srđ ponad Dubrovnika obišlo je 800.000 posjetitelja, istaknuto je u ponedjeljak na otvaranju prigodne izložbe u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja

Ravnateljica Varina Jurica Turk istaknula je kako izložba „Petnaest godina čuvara sjećanja u simbolu pobjede i slobode“ donosi presjek prikupljene građe i rada na njenoj obradi i prezentaciji kroz šezdeset izložbi.

„Zbirka broji više od 20 tisuća fotografija i sedam tisuća predmeta i dokumenata. Zbog prodora vlage nismo mogli izlagati papir i tekstil pa smo puno toga digitalizirali. Velika posjećenost izložbi, stvarno i virtualno, potvrđuje da postoji velik interes za ove teme. Nadamo se obnovi tvrđave i budućem stalnom postavu“, rekla je Jurica Turk.

  • +5
Muzej Domovinskog rata u tvrđavi Imperial Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dodala je kako je do prve izložbe u tvrđavi „Dubrovnik u Domovinskom ratu“ 5. kolovoza 2008. godine“ bilo nužno urediti prostor koji je bio u izuzetno lošem stanju, dok se u kasnijim godinama izložbeni prostor proširio na istočno i zapadno prizemlje tvrđave.

Viši kustos i dubrovački branitelj Mišo Đuraš prisjetio se kako je prva ideja o 'in situ' muzeju nastala krajem prosinca 1991. godine, dok je u tvrđavi, koju su početkom 19. stoljeća izgradili Francuzi, bilo smješteno zapovjedništvo 163. brigade. „U to sam vrijeme bio ravnatelj Dubrovačkih muzeja. Razgovarali smo o tome u trenucima mirnih dežurstava, jer smo naslutili da treba ostaviti sjećanje na doprinos Dubrovnika u Domovinskom ratu.

Tada nismo znali hoćemo li preživjeti, ali smo bili sigurni da ćemo pobijediti“, rekao je Đuraš. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je odlukom dubrovačkog Gradskog vijeća 2016. godine osnovana javna ustanova Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, nakon čega je donesena i odluka o raskidanju koncesije s privatnim investitorom, s kojim je Grad Dubrovnik trenutno u arbitražnom postupku.

„Vjerujemo u pozitivan ishod. Kad otklonimo sve formalno-pravne razloge, cjelovito ćemo obnoviti tvrđavu“, poručio je Franković.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'