JOŠ ŠEST RIJEČANA U BOLNICI

Muškarac umro od trovanja mrazovcem

17.05.2012 u 08:55

Bionic
Reading

Jedna je osoba preminula u KBC-u Rijeka od trovanja samoniklom biljkom mrazovac koja izgledom podsjeća na ljekovitu biljku medvjeđi luk

Kako neslužbeno doznaje Novi list, riječ je o starijem muškarcu sa šireg riječkog područja koji se smrtonosnu biljku brao na području Bribira. U posljednjih dvadesetak dana u riječkom KBC-u hospitalizirano je još šest osoba zbog trovanja opasnim alkaloid kolhicinom koji se nalazi u biljki mrazovac. Prema riječima prof. dr. Davora Štimca, pročelnika Zavoda za gastroenterologiju Klinike za internu medicinu KBC Rijeka, dio hospitaliziranih pacijenata još se uvijek nalazi u bolnici, dok ih je dio otpušten kućama.

Zabilježeni su i blaži oblici trovanja koji nisu zahtijevali hospitalizaciju, a riječ je uglavnom o članovima obitelji teže otrovanih, koji su pojeli manje količine biljke.

'Zdravstveni problemi hospitaliziranih pacijenata bili su različiti, od problema kod jetrenih nalaza pa sve do prestanka disanja… Svi pacijenti su mislili da su ubrali medvjeđi luk čije lišće nalikuje na lišće đurđice i mrazovca. Đurđica je pritom nešto manje otrovna od mrazovca', kaže Štimac.

Više o aktualnom slučaju, ali i mogućim zamjenama ljekovitih i otrovnih biljaka bit će riječi i na današnjoj konferenciji za novinare.