NEPOŽELJNI DOKUMENTARAC

MUP zabranio HTV-u prikazivanje filma

Bionic
Reading

Zbog 'nepodobnih' sugovornika iz redova bivših ministara i članova oporbe, rukovodstvo MUP-a zabranilo je da se u povodu Dana policije, 29. rujna, prikaže HTV-ov dokumentarac o policiji i njezinu razvoju u posljednjih 16 godina

S kadrovima pripadnika Specijalne policije MUP-a iz vremena Domovinskog rata i drugih policijskih rodova snimljenih u različitim akcijama, u dokumentarcu su se smjenjivali i kadrovi izjava bivših ministara policije i pravosuđa Šime Lučina i Vesne Škare-Ožbolt, bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića, potom šefa policijskog sindikata Dubravka Jagića, savjetnika predsjednika Republike Vlatka Cvrtile, dvoje novinara i još nekoliko sugovornika, piše Večernji list

Aktualnoj policijskoj strukturi kojoj su na čelu ministar Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić “bivši” su jako zasmetali pa se odlučilo da se dokumentarac uopće ne objavi. Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić kaže da s cijelom pričom nema ništa i tvrdi da posrijedi nije nikakva cenzura jer nije bilo ni predviđeno da se dokumentarac emitira na HTV-u.

– Poznato mi je da su nas iz MUP-a zamolili da im se ustupe neki materijali iz naše arhive i napravi dokumentarac za njihovu proslavu u povodu Dana policije – kaže H. Novak Srzić, dodajući da ne zna detalje dogovora HTV-a s MUP-om jer se ne tiču Informativnog programa.

Na pitanje kako je mogla biti riječ o filmu za internu MUP-ovu upotrebu ako se koristi arhiva HTV-a, snimatelji HTV-a i cijeli film radi HTV-ov novinar, H. Novak Srzić je rekla da vjeruje kako će MUP financijski riješiti uslugu koju im je HTV učinio snimanjem dokumentarca.