BEZ ORUŽANIH SNAGA

MUP: Hrvatska policija je opremljena i sposobna štititi vanjsku granicu EU

05.11.2019 u 18:40

Bionic
Reading

MUP je u utorak priopćio da su, sukladno zakonu, zaštita i nadzor državne granice te sprječavanje nezakonitih migracija primarna zadaća policije te da u ovom trenutku ne postoje sigurnosni ni humanitarni razlozi zbog kojih bi MUP cijenio potrebu za takvim angažmanom Oružanih snaga.

"Prateći trendove migracija te analizirajući rizike koji prate problematiku nezakonitih migracija, MUP je ustrojio i opremio jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Europi. Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice te postupanja prema osjetljivim skupinama i tražiteljima međunarodne zaštite", ističu u MUP-u.

Pored navedenog, hrvatska policija raspolaže s još dodatnim snagama iz redova interventne i specijalne policije koji također, ovisno o vrsti terena, sudjeluju u obavljanju navedenih zadaća na najnepristupačnijim terenima, a u njenu opremljenost uloženo je oko 270 milijuna eura.

MUP podsjeća da je sukladno zakonu propisana iznimna mogućnost prema kojoj Oružane snage mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice te u tom slučaju postupaju po uputama policije.

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je u utorak u Dubrovniku kako je prvenstveni zadatak hrvatske policije štititi hrvatski teritorij i građane, ali da bi bilo dobro da se, dok ne bude prekasno, u postupak uključe i druge službe, prije svega Oružane snage.

"Današnji primjer i činjenica da se predsjednički kandidat na svom putu susreo s policijskim službenicima samo je dokaz prisutnosti i neselektivnog obavljanja nadzora, kako na granici, tako i u dubini teritorija", kažu u MUP-u.