PREDSJEDNIK ZIMBABVEA

Robert Mugabe podnio ostavku

21.11.2017 u 17:11

Bionic
Reading

Robert Mugabe, predsjednik Zimbabvea, podnio je ostavku pisanim putem, kazao je glasnogovornik tamošnjeg parlamenta nakon čega je prekinuta i rasprava o njegovu opozivu

Podsjetimo, nakon što ga je  smijenila s dužnosti predsjednika, njegova stranka Zanu-PF mu je dala rok do ponedjeljka u 11.00 sati da odstupi, inače će pokrenuti postupak za njegovu smjenu. Međutim, Mugabe, koji je 37 godina na vlasti to je odbio.

  • +14
Sva lica Roberta Mugabea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

U televizijskom govoru , najstariji čelnik na dužnosti u svijetu kojemu su 93 godine, dopustio si je još jednom da pokaže figu čitavoj zemlji ne želeći, protiv svakog očekivanja, otići s dužnosti.

Okružen vojnicima koji su ga gurali prema izlazu, Mugabe je čak izjavio da će predsjedati kongresom svoje stranke koji se održava idući mjesec, premda je isključen iz vodstva stranke Zanu-PF.

Zanu-PF objavio je kako će zahtjev za opozivom sadržavati optužbe da je Mugabe bio izvor nestabilnosti zbog kontinuiranog otpuštanja članova vlade, da je pokazao nepoštivanje vladavine prava i da je odgovoran za neviđeni ekonomski kaos proteklih 15 godina.