obećan kraj 2019.

Mufloni i jeleni preseljeni, a park-šuma Pantovčak još nije otvorena za građane. Gdje je zapelo?

09.12.2019 u 14:21

Bionic
Reading

Iako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović očekivala da će do kraja ove godine velik dio kompleksa Predsjedničkih dvora biti otvoren za građane, pitanje je može li se taj ambiciozni projekt ostvariti u tempirano predizborno vrijeme. Detaljnije medijske upite o park-šumi Pantovčak iz Ureda predsjednice u lipnju su preusmjeravali na Grad Zagreb, a sada upućuju novinare na Ministarstvo državne imovine. Gdje je zapelo?

Većina jelena lopatara i muflona, divljih životinja koje nisu autohtone u ovom kraju, donirana je i premještena iz park-šume Pantovčak uglavnom u ograđena lovišta diljem Hrvatske. Sve to odrađeno je upravo u cilju planiranog otvaranja oko 67 hektara gotovo netaknute prirode na padinama Medvednice za građane, nastavno na najavu predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović iz 2014. godine da bi Pantovčak 'preuredila u centar za djecu s posebnim potrebama', a ona kao predsjednica preselila se u Visoku ulicu.

Preseljenje u Visoku otpalo je zbog sigurnosnih razloga, a sada zapinje i otvaranje park-šume Pantovčak za građane.

U posljednjem intervjuu za 'Točku na tjedan' televizije N1 predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako nije preselila Ured, ali je zato smanjila njegov prostor. Sada se 'samo još čeka da Vlada preda Gradu Zagrebu na upravljanje de facto tri četvrtine cijelog prostora Pantovčaka', kazala je predsjednica početkom studenoga.

U lipnju su iz Ureda predsjednice naveli za tportal da bi se oko 700 tisuća četvornih metara šume moglo otvoriti do kraja 2019. godine. Sada kažu da 'točno vrijeme stavljanja park-šume u funkciju, tj. otvaranje šume za građane, nije u nadležnosti Ureda predsjednice'. U čijoj je onda nadležnosti?

'Sve radnje i aktivnosti u provedbi i ostvarenju planiranog cilja u nadležnosti su Ministarstva državne imovine', napominju na Pantovčaku.

U Ministarstvu državne imovine podsjećaju pak na to da je Vlada u studenome izmijenila Odluku o davanju određenih nekretnina u vlasništvu RH na upravljanje Uredu predsjednice i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, tako što je smanjen obuhvat zemljišta dan na upravljanje Uredu predsjednice s 94,2 na 27,9 hektara.

  • +12
Prezentacija projekta ustupanja šume Pantovčak Gradu Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'Oko tog dijela postavit će se nova ograda', navode u resornom ministarstvu, dodajući da su se sad stekli uvjeti za 'daljnje rješavanje imovinskopravnih odnosa i pitanja upravljanja ostalim dijelom zemljišta površine 66,3 ha, s krajnjim ciljem uređenja park-šume i otvaranja građanima', naveli su u Ministarstvu državne imovine.

Resorni ministar Mario Banožić objasnio je na sjednici Vlade da se površina kojom upravlja Ured predsjednice smanjuje 'budući da više ne postoje državni, funkcionalni, sadržajni, protokolarni i drugi razlozi, kao i sigurnosni kriteriji i mjerila da kompleks Predsjedničkih dvora zauzima toliku površinu'. Rješenjem u katastru stoga je utvrđena jedna građevna čestica, površine 28 hektara, koja 'sadrži nužno zemljište za redovitu uporabu postojećih građevina (Vila Zagorje s aneksom i Vila Prekrižje) unutar kompleksa Ureda predsjednice'.

'Preostali dio kompleksa sadašnjih Predsjedničkih dvora učinit će se dostupan građanima, odnosno namijenit će se za druge sadržaje i zahvate sukladno prostorno-planskim dokumentima Grada Zagreba i Zagrebačke županije te određivanjem statusa preostalog zemljišta sukladno planovima šumsko-gospodarskog područja, s ciljem da se i taj dio kompleksa učini dostupnim građanima kada se steknu uvjeti', stoji u Vladinoj odluci.

A što Grad Zagreb planira napraviti u smislu uređenja park-šume i kada se očekuje njezino otvorenje građanima? Odgovarajući na to pitanje, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Damir Lasić ponovio je dio sadržaja Vladine odluke, dodajući tek da su Grad Zagreb i gradski ured kojim upravlja u stalnom kontaktu s Ministarstvom državne imovine te se 'provodi procedura radi realizacije gore navedenog'.