U PRIVREMENOM PRITVORU

Mubarakovo zdravlje 'nestabilno'

21.04.2011 u 20:24

Bionic
Reading

Stanje bivšeg egipatskog predsjednika, 82-godišnjeg Hosnija Mubaraka, 'nestabilno' je, objavila je u četvrtak službena novinska agencija Mena pozivajući se na izvore u bolnici u Šarm el-Šeiku, gdje se Mubarak nalazi u privremenom pritvoru

Mubarak se još uvijek nalazi u bolničkom apartmanu 309 i njegovo je stanje nestabilno', dodaje isti izvor. Liječnici, kako se doznaje, 'rade brojne preglede i testove kako bi otkrili uzrok nestabilnosti njegova zdravlja'.

Vijest o nestabilnom Mubarakovu zdravlju odjeknula je u trenutku kad egipatsko državno odvjetništvo razmatra mogućnost njegova premještanja u zatvor ili zatvorsku bolnicu.

Mubarak je, nakon tri desetljeća vladavine, uslijed žestine uličnih prosvjeda i nereda 11. ožujka morao otići s vlasti. Hospitaliziran je drugi dan nakon što je podvrgnut ispitivanju o oštrim mjerama koje je naredio prema prosvjednicima. Prema službenim podacima, u nemirima je poginulo 846 ljudi.

Muzejski dužnosnici u zatvoru zbog krađe Van Gogha

U međuvremenu, egipatski sud osudio je u četvrtak petoricu muzejskih dužnosnika, uključujući i bivšeg voditelja vladina ureda za umjetnine, zbog krađe Van Goghove slike vrijedne 55 milijuna dolara, objavili su državni mediji.

'Vaza s Viskariom' ukradena je prošli kolovoz iz muzeja Mahmuda Halila, u kojoj se nalazi jedna od najvećih zbirki umjetnosti 19. i 20. stoljeća na Bliskom istoku. Slika još nije pronađena.

Policijskom istragom, provedenom nedugo nakon krađe, utvrđene su loše mjere osiguranja muzeja, što je otvorilo pitanja sigurnosti ostalih umjetnina u sličnim institucijama u Egiptu.

Sudski izvor rekao je da je među osuđenima Mohsen Šalan, bivši čelnik odjela za umjetnine ministarstva kulture, koji je kažnjen jednogodišnjim zatvorom i društveno korisnim radom.

'Ukloniti natpise s imenima Mubaraka i supruge'

'Sud u Kairu odlučio je ukloniti natpise s imenima svrgnutoga predsjednika Hosnija Mubaraka i njegove supruge Suzanne sa svih javnih mjesta u Egiptu, izvijestila je u četvrtak službena novinska agencija Mena.

Agencija prenosi kako će natpisi s imenima Mubaraka i njegove supruge biti uklonjeni sa svih javnih mjesta, trgova, avenija, ulica, knjižnica i ostalih prostora te institucija u zemlji.

U objašnjenju suda među ostalim stoji kako 'narod svakodnevno otkriva mnogobrojne afere povezane s korupcijom, a koje se povezuju s bivšim ministrima i dužnosnicima na vlasti u vrijeme vladavine Mubaraka i njegove obitelji'.

Ostala četvorica zaposlenika muzeja dobila su po šest mjeseci zatvora, rekao je izvor.