USTANAK U EGIPTU

Mubarak traži da vlada uspostavi mir i sigurnost

31.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak zatražio je od premijera Ahmada Šafika da mu prioritet bude uspostava mira u zemlji u kojoj posljednjih šest dana traje pobuna protiv njegovog režima, prenosi službena agencija Mena

Tijekom sastanka s novim premijerom u nazočnosti zamjenika predsjednika Omara Sulejmana, Mubarak je rekao da prioritet nove vlade mora biti 'uspostava mira i stabilnosti', prenosi Mena.

Mubarak je zatražio i političke reforme, dodaje agencija.

Unatoč imenovanju zamjenika predsjednika i novog premijera koje je u subotu obznanio predsjednik, u nasilju je poginulo najmanje 125 ljudi, a tisuće su ranjene od utorka i čini se da ne slabi mobilizacija protiv režima.

SAD za 'tranziciju' u Egiptu

'Egipat je na pragu novog doba'

Egipat je na pragu novog doba, rekao je u nedjelju Mohamed El Baradei obraćajući se tisućama prosvjednika okupljenih u središtu Kaira tražeći odlazak predsjednika Mubaraka. Dobitnik Nobelove nagrade za mir pridružio se na trgu Tahrir gdje su prosvjednici skandirali 'narod želi pad predsjednika' i 'žrtvovat ćemo dušu i krv za domovinu'. 'Budite strpljivi, promjena stiže', dodao je El Baraidei prosvjednicima i ustvrdio da su na 'dobrom putu, te da je njihova snaga u njihovoj brojnosti'. Muslimanska braća i drugi egipatski oporbeni pokreti zadužili su u nedjelju El Baradeija za pregovore s režimom Hosnija Mubaraka. Nacionalna koalicija za promjenu, koja oko bivšeg šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) okuplja nekoliko oporbenih pokreta, među kojima su i Muslimanska braća, zadužila ga je za pregovore s vlastima.

Sjedinjene Države u nedjelju su pozvale na miran prijenos vlasti u Egiptu, za sada isključivši obustavu pomoći svom savezniku.

'Želimo miran prijenos vlasti. Odmah tražimo od Mubarakove vlade da sve što je potrebno za olakšavanje takve tranzicije', rekla je na kanalu CBS američka državna tajnica Hillary Clinton.

Na pitanje jesu li dostatne promjene osoblja koje je tog vikenda najavio predsjednik Hosni Mubarak, ona je odgovorila da nisu.

Istaknula je da je to tek početak procesa koji vodi do konkretnih mjera demokratskih i gospodarskih reformi preko uspostave nacionalnog dijaloga.

Tim izjavama američka se administracija udaljila od dosadašnjih poziva na suzdržanost snaga reda, koje je državna tajnica ponovila u nedjelju.

Clinton je tvrdila da Obamina administracija ne vodi kampanju ni za koju politiku i naglasila da je 'sudbina Egipta u rukama egipatskog naroda'.

Egipat je jedan od najvećih korisnika američke pomoći od oko 1,3 milijarde dolara vojne pomoći godišnje, a Bijela Kuća je navela mogućnost revidiranja te pomoći prema odgovoru režima na prosvjede.

Američki predsjednik Obama razgovarao je u nedjelju o egipatskoj krizi s turskim, izraelskim, saudijskim i britanskim vođama potvrdivši kako želi 'tranziciju prema vladi koja će odgovarati težnjama' Egipćana, objavila je Bijela kuća.

Obama je u subotu razgovarao s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i saudijskim kraljem Abdalahom. U nedjelju je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom.