UHIĆENJA I BATINANJE

Mubarak naredio napade na strane novinare

04.02.2011 u 07:22

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pokrenuo je sustavne napade na novinare svjetskih medija i u četvrtak su njegove pristaše napadale novinare na ulicama Kaira, dok su snage sigurnosti počele opstrukciju i zadržavanje novinara koji prate nemire što prijete rušnjem njegovog 30-godišnjeg režima, upozorio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

"Ovo je mračan dan za Egipat i mračan dan za novinarstvo", rekao je Joel Simon, izvršni direktor CPJ, nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku.

"Sustavni i stalni napadi koje je dokumentirao CPJ ne ostavljaju nikakvu sumnju da se radi o orkestriranom naporu vlade čiji su cilj mediji i potiskivanje vijesti. Uz takav razvoj događaja, Egipat nastoji stvoriti informacijski vakuum, što ga stavlja u društvo najgorih tlačitelja u svijetu, zemalja kao što su Mianmar, Iran i Kuba", rekao je Simon u priopćenju.

"Smatramo predsjednika Mubaraka osobno odgovornim za ovu akciju bez presedana i pozivamo egipatsku vladu da odmah načini zaokret", dodao je čelnik CPJ-a.

Samo u protekla 24 sata, CPJ je zabilježio 30 zatvaranja, 26 napada na novinare i osam slučajeva oduzimanja opreme. Pored toga, agenti u civilu i odorama snaga sigurnosti navodno su ušli u najmanje dva hotela u Kairu koje koriste strani novinari kako bi im zaplijenili opremu. U srijedu je CPJ također dokumentirao brojne napade, zatvaranja i oduzimanja opreme. Mubarakove snage sigurnosti napale su novinare iz zemlje i svijeta, njihove mete su egipatski i drugi arapski novinari, ruski i američki novinari, Europljani i predstavnici medija iz Južne Amerike, ističe CPJ.

Mohamed Abdel Dayem, koorinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, izrazio je zabrinutost za sigurnost novinara i zbog spriječavanja njihovog svjedočenja o ključnim trenucima egipatske povijesti.

Vladini dužnosnici, provladini novinari i komentatori lojalni Mubaraku u posljednja su dva dana angažirani u sustavnoj kampanji u kojoj se novinari, posebno strani, predstavljaju kao "izraelski špijuni" i strani provokatori, kojima je cilj destabilizirati Egipat.

Među novinarima pritvorenim u četvrtak su voditeljica dopisništva The Washington Posta u Kairu Leila Fadel i fotografkinja lista Linda Davidson. Corban Costa i Gilvan Rocha s brazilske radio-televizije su zatvoreni i oduzeta im je oprema. Petočlana ekipa poljske nacionalne televizije TVP također je pritvorena a jedna kamera im je razbijena.

The New York Times je izvijestio da su dva njegova reportera pritovrena na tijekom noći u Kairu.

Novinarka kanadskog lista Globe and Mail, Sonia Verma, je tri sata bila u zatočeništvu vojske.

Video novinara CNN-IBN Rajesha Bharadwajma vojne snage odvele su s trga Tahrir i njegova je sudbina zasada nepoznata, navodi CPJ. Belgijski novinar Maurice Sarfatti, u četvrtak je dva puta uhićen. Tri novinara rumunjske televizije Antena 3 uhićena su u Kairu.

Američki Fox News je izvijestio da su njegov dopisnik Greg Palkot i producent Olaf Wiig hospitalizirani nakon što su ih pretukli prorežimski prosvjednici u Kairu. Švedska televizija SVT izvijestila je da se njezin dopisnik Bert Sundström, oporavlja od ubodnih rana u bolnici u Kairu. Dopisnik grčkog dnevnog lista Kathimerini u Kairu, Petros Papaconstantino, hospitaliziran je s ubodnom ranom nakon napada Mubarakovih pristaša na trgu Tahrir.

U nemirima u Kairu napadnuti su i novinari CBS-a, arapskih TV mreža Al-Arabiya i Al-Jazeera, fotografi agencija SIPA Press, a oprema je oduzeta novinarima AP-a, BBC-a, američkog PBS-a, španjolske televizije TV3, te novinarima iz više turskih redakcija, ističe CPJ.