SUĐENJE U EGIPTU

Mubarak na sud doveden na nosilima

13.04.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak dovezen je u subotu ujutro ambulantnim vozilom na sud u Kairu gdje mu počinje ponovljeno suđenje za sudjelovanje u ubojstvu više stotina prosvjednika, prema snimkama s državne televizije

Bivši prvi čovjek Egipta koji će u svibnju imati 85 godina, izašao je iz ambulantnih kola ležeći na nosilima, odjeven u bijelo i sa sunčanim naočalama.

Mubarak je prevezen iz vojne bolnice u predgrađu Kaira gdje se liječi, prema policijskoj školi na periferiji glavnog grada gdje se nalazi sud, objavila je službena agencija Mena

Ostali suoptuženici, njegova dva sina Alaa i Gamal, bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adly i još šest nekadašnjih visokih dužnosnika policijskih službi, također su stigli na sud.

Mubarak je osuđen prošle godine na prvom suđenju na doživotni zatvor zbog odgovornosti u pogibiji 850 osoba ubijenih u ustanku u siječnju i veljači 2011., kojim je završena njegova 30-godišnja vladavina. Adlyja i šest policajaca krivično se goni iz istih razloga. Njima se ponovno sudi za isti zločin pošto je vrhovni sud u siječnju prihvatio prizive obrane i tužiteljstva nakon prve presude.

Dvojicu Mubarakovih sinova optužuje se za korupciju koja tereti i njihova oca.