oporba u saboru

Mrsić: Raspuštanje Sabora je 'surova poruka Zagrepčanima' da ih je HDZ zaboravio i prepustio mešetarima nekretnina

18.05.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš (Glas) i Mirando Mrsić (Demokrati) optužili su u ponedjeljak HDZ i Vladu da su nedonošenjem zakona o obnovi Zagreba zaboravili Zagrepčane i prepustili ih mešetarima nekretnina.

"Grad je razrušen, a Zagrepčani koji su ostali bez domova nemaju pojma što će s njima biti. Reketari ih se na svakom koraku, a oni koji upravljaju državom ostavili su ih na cjedilu, nisu htjeli donijeti zakon o obnovi i krenuti s poslom“, rekla je Mrak Taritaš.

Ustvrdila je da su aktualna Vlada i politička većina, "najgore u povijesti“ Hrvatske, u "inače jakoj konkurenciji".

Osvrćući se na nacrt zakona o obnovi, koji je upućen u javni raspravu, kaže kako je možda i bolje da ga nema, "jer lihvari već naveliko obilaze centar i trljaju ruke“.

Posljednja sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zagreb je opustošen sustavnom pljačkom, sada mu se oduzima i dostojanstvo

"Zagreb je opustošen sustavnom pljačkom, a sada mu se oduzima i dostojanstvo. Plenkoviću se jako žuri na izbore, pa neka ih ima! Zagrepčani i Zagrepčanke i svi građani Hrvatske, izađite na izbore i vratite Plenkoviću i HDZ-u pljusku koju ste od njih dobili“, pozvala je zastupnica.

Mrsić pak kaže da je današnje raspuštanje Sabora "surova poruka Zagrepčanima", da ih je HDZ zaboravio i prepustio mešetarima nekretnina.

"Podizanjem ruku za ulazak u novi izborni ciklus, HDZ je i njima i nama pokazao da mu je briga da ostane na vlasti najvažnija“, navodi i tumači kako se "žurbom u izbore“ gubi prava funkcija Sabora, "koji bi trebao biti glas naroda, a ne politička tržnica foteljama“.

"Svatko tko danas podrži HDZ ne bi smio više gledati u saborska vrata, a kamoli kročiti u sabornicu“, rezolutan je Mrsić.

'Ne' raspuštanju prije zakona o obnovi Zagreba

Sve koji su danas u Saboru, a "prešli su na tamnu stranu“, pozvao je da ne podrže raspuštanje Sabora prije nego se donese zakon o obnovi Zagreba.

Poručio je i da, kao liječnik, nije siguran da smo ušli u fazu u kojoj se sa sigurnošću može reći da epidemija koronavirusa jenjava.

Raspuštanje Sabora i skore izbore problematizirao je i Milorad Pupovac (SDSS), koji poručuje da tu odluku treba donijeti sa sviješću da Hrvatskoj treba radikalan zaokret u smjeru tolerantnog građanskog društva, održivosti potpuno neodržive ekonomije koja ne može počivati samo na turizmu i uslugama.

Zaokret mora biti napravljen i u drugim sferama: oživljavanju poljoprivrede, okretanju novim tehnologijama i industrijama, obrazovanju i znanosti, poručuje Pupovac.

Pravo govoriti na slobodnu temu, posljednje u ovom sazivu, iskoristili su gotovo svi saborski klubovi.

Što će biti nakon lipnja?

Živi zid podsjeća da Vladine mjere pomoći gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta prestaju krajem lipnja, a početkom srpnja moratorij na prodaju zemlje strancima.

Tko će reagirati bez Vlade i Sabora, pita se Snježana Sabolek, koja upozorava da će najveći gospodarski problemi uslijediti nakon izbora i ljeta.

I Miro Bulj (Most) pita što će iza lipnja biti sa radnicima kojima 'minimalci' kasne, što će biti s iseljenima iz Hrvatske. Koronakriza je pokazala do čega je politika dovela narod, narodni zastupnici se moraju boriti za narod i samo njemu odgovarati, ne ni Bruxellesu, ni premijeru, kazao je.

Apostrofirajući važnost zajedništva, Hrvoje Zekanović (Suverenisti) kaže da se njegova važnost najbolje vidjela u Domovinsom ratu.

Da Hrvati nisu bili pod istim stijegom ne ni bilo države, kazao je i naglasio kako smo "danas u egzistencijalnom ratu u kojem nema krvi, ali će ljudi ipak umirati“. Ovo je rat i za identitet i tu su Suverenisti jasni - ne želimo da se naš identitet utopi u EU, poručio je Zekanović.

Kao i svoje prvo zastupničko izlaganje, Goran Aleksić (Snaga) i posljednje je posvetio dužnicima koje su "opljačkale banke". Apostrofirao je pitanje prava na obeštećenje nakon konverzije, te sucima poručio da moraju "ući duboko u problematiku“, a ne tumačiti onako netko je rekao iznad njih.