LESAR IMA JOŠ PRIMJEDBI

Mrsić popustio i povukao Zakon o radu

04.12.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Neslužbeno doznajemo da je ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić privremeno povukao Zakon o radu iz vladine procedure. Veliki protivnik tog zakona, laburist Dragutin Lesar objasnio je zašto nacrt zakona nije bio prihvatljiv

Hrvatski laburisti Dragutina Lesara smatraju da je nacrt Zakona o radu degradirao prava radnika: 'Bez obzira na privremeno povlačenje Zakona o radu, ostaje naše oštro protivljenje Zakonu o mirovinskom osiguranju i Zakonu o povremenim poslovima jer su oni duboko antiradnički', rekao je Lesar u Saboru.

Zakon o radu nije bio prihvatljiv za laburiste i sindikate prvenstveno zbog uvođenja obaveznog 56-satnog radnog tjedna:
'Obećali su nekakvu kvazipreraspodjelu vremena koja nije dio kolektivnog ugovora, čime se čini radnike ovisnima o poslodavcu, bez mogućnosti da utječu na svoj radni dan, tjedan i radni vijek. Uništava se i mogućnost sindikalnog štrajka jer su odredbe toliko ograničavajuće da takvih nema u europskim državama', kaže Lesar.

Smeta mu i to što mirovinski zakon povećava staž mirovinskog osiguranja s 40 na 41 godinu, a dobnu granicu radnika diže na 67 godina.

'Zakon o povremenim poslovima uvodi mogućnost da poslodavci mogu proglasiti četvrtinu radnih mjesta povremenim poslovima, za što nije potreban ugovor o radu, nego se izdaju vrijednosnice Ministarstva financija. Nijedno novo radno mjesto ovako se ne može otvoriti, ali će te odredbe sniziti cijenu rada, jer se za agencijskog radnika ne primjenjuje odredba o minimalnoj plaći', kaže Lesar.

Podsjetimo, prije tjedan dana sindikati su prekinuli pregovore s Vladom i poslodavcima oko radničkog zakona zbog sličnih primjedbi. Najavili su prosvjede i zaprijetili generalnim štrajkom.

Objašnjenje ministra Miranda Mrsića zašto je povukao Zakon o radu iz vladine procedure očekuje se nakon glasovanja na amandmane o rebalansu proračuna u Saboru.