'izbori, a ne rekonstrukcija'

Mrak Taritaš i Paus: Na ovoj Vladi je crvena naljepnica, spremna je za rušenje iz temelja

03.04.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš referirala se u nedjelju na najavljenu rekonstrukciju Vlade ustvrdivši kako je ova Vlada apsolutno spremna da se sruši iz temelja dok je predsjednik IDS-a Dalibor Paus ocijenio kako je vrijeme za kompletnu promjenu odnosno za prijevremene izbore

"U rekonstrukciju se uvijek ulazi ako nešto ima smisla rekonstruirati. Ono što premijer Plenković trenutno radi je zapravo šminkanje jedne stare trule građevine odnosno upravo ono ono što radi u obnovi nakon potresa. Kad se dogodio potres tražio se jedan ozbiljan posao, a tog ozbiljnog posla nema, tako je i ovdje", istaknula je Mrak Taritaš.

Ustvrdivši kako je aktualna Vlada apsolutno spremna da se sruši i gradi iz temelja, ona je figurativno spomenula boje naljepnica na zgradama nakon potresa.

"Imamo zelenu, narančastu i crvenu naljepnicu na zgradama. Crvena znači da zgradu treba srušiti i izgraditi iz početka, narančasta kaže da je ima smisla rekonstruirati, a zelena da se treba popravljati. Naš se premijer ponaša kao da je na Vladi zelena naljepnica, ali osobno tvrdim kako je na ovoj Vladi ipak jedna žestoka crvena naljepnica", poručila je Mrak Taritaš sa zajedničke konferencije za medije sa zastupnikom IDS-a u Europskom parlamentu Valterom Flegom i predsjednikom IDS-a Daliborom Pausom.

Paus: Legitimitet Vlade preispitati na izborima

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus pak smatra kako je vrijeme za kompletnu promjenu Vlade odnosno za prijevremene izbore jer se "legitimitet Vlade treba preispitati na izborima".

"Jasno da to iziskuje neko vrijeme i neke troškove, ali bolje je te troškove činiti sada, nego na ovaj način ići dalje do kraja mandata", poručio je Paus.

Govoreći o tri godine svog mandata u europskom parlamentu, IDS-ov zastupnik Valter Flego kazao je kako su tri nevjerojatna događaja obilježila te godine - Brexit, pandemija i rat.

On je kao dio europske liberalne obitelji odnosno ALDE stranke i Renew Europe grupe izdvojio ključne stvari za tri godine mandata dodavši kako je upravo na njegovu inicijativu svih 11 hrvatskih zastupnika čvrsto i glasno stalo iza strateškog cilja Hrvatske, a to je ulazak u Schengen.

Paus smatra da je biti dio Europske unije generacijska prilika koja se neće ponoviti.

"Stalno slušamo o silnim milijunima i milijardama eura nama na raspolaganju. Ako smo spremni uzeti si zasluge za iskorištavanje svih benefita koje Europa nudi, jednako tako moramo snositi odgovornost za propuštene prilike", poručio je Paus.

"Moramo mijenjati pravila igre. Treba pozivati na odgovornost one koji zbog lijenosti ne izrađuju projekte jer njihovo nečinjenje drastično utječe na razvoj zajednice", ustvrdio je Paus.