slučaj skupine walter

Možemo! Pula: Skandalozno postupanje prema aktivistima

30.01.2024 u 23:31

Bionic
Reading

Iz pulskog Možemo! priopćili su u utorak navečer da za aktivističko djelovanje u zaštiti javnog dobra i minorne prekršaje, poput skidanja žice koja je držala ogradu i ulaska na gradilište na Valkanama, nije bilo potrebe za zatvaranjem šest osoba, aktivista grupe Walter.

Šestero aktivista nezavisne grupe građana Walter, koje je policija privela zbog sumnje na kazneno djelo oštećenja tuđe stvari nakon ulaska na gradilište nogometnog igrališta na Valkanama u Puli, gdje su željeli zaustaviti odvoz posječenih stabala, pušteni su ranije danas nakon kriminalističke istrage.

Ustvrdivši kako nije bilo potrebe za tako drastičnim mjerama, nakon što je šest aktivista provelo 24 sata u pritvoru, iz Možemo! Pula priopćili su da građanski neposluh podrazumijeva i svjesno prihvaćanje posljedica kršenja pravila, no da je u ovom slučaju kazna za počinjeni prekršaj u nesrazmjeru s karakterom eventualnog prekršaja - nenasilnog ulaska na gradilište.

"Radi se o mjeri koja za takve vrste prekršaja zaista nije uobičajena, te se s pravom može nazvati zastrašivanjem aktivista. Ono je započelo vidljivo istaknutim vatrenim oružjem na prsima zaštitara, a do sada nije zabilježeno u Hrvatskoj da se protiv nekoliko aktivista umjesto tjelesne snage, koristi zastrašivanje oružjem", naveli su iz pulskog Možemo!

Dodali su kako je cijeli slučaj pokrenuo pulski gradonačelnik. Kažu kako je gradonačelnik "unatoč prosvjedu mnogih građana, nepostojanju svih potrebnih dozvola i na zemljištu za koje je Grad u sporu s državom oko vlasništva, prvi krenuo bagerima i pilama na Lungomare i započeo sa sječom najomiljenije pulske šumice".

Prema riječima članice grupe građana Walter, Nataše Medančić, nakon što su, kao i svakog dana, prosvjedovali zbog sječe stabala na Valkanama i čuvali gradilište nogometnog igrališta dok se ne završi spor između države i Grada Pule, privedeni su zbog jedne žice koja je odvezana na ogradi te ih je policija zadržala u pritvoru cijelu noć.

"To smatramo neprimjerenim. Radi se o zastrašivanju građana kako bi se razbio bilo kakav otpor krupnom kapitalu koji nemilice uništava obalu naše Istre", rekla je Medančić.