opasnost iz ZAMRZIVAČA

Možemo li se zaraziti koronavirusom na smrznutom jelu? Ne trebamo se bojati hrane, ambalaže ili isporuke hrane, kažu stručnjaci

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 16.08.2020 15:11
  • Objavljeno 16.08.2020 u 15:07
tportal

Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Koliko je opasna pojava koronavirusa na ambalaži smrznute hrane, odgovaraju iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a tu je i mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije

Je li koronavirus koji se Novom Zelandu ponovno pojavio nakon što je ova zemlja puna 102 dana bila bez novih uvezenih slučajeva zaraze stigao s uvezenom smrznutom hranom? Je li se isto nedavno dogodilo i sa smrznutim pilećim krilima koja su u Kinu uvezena iz Brazila? I ono najvažnije, može li virus preživjeti transport u hladnjaku, na temperaturama ispod smrzavanja, i mogu li se ljudi zaraziti Covidom-19 ako jedu hranu na kojoj je pronađen koronavirus?

'Slučajevi prisustva virusa na pakiranju smrznute hrane tek su nedavno zabilježeni u svijetu dok u Hrvatskoj takvi slučajevi nisu zabilježeni', odgovorili su na naš upit iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'U literaturi postoje podaci za preživljenje srodnog virusa SARS-CoV-1 do 72 sata na temperaturi od četiri Celzijeva stupnja, ali još nema dokaza o sposobnosti prijenosa zaraze tim putem, odnosno o sposobnosti takvog virusa za izazivanjem zaraze', rekli su u Službi.

'Rizik za prijenos virusa tim putem dodatno se minimizira dobrom higijenskom praksom u postupanju s hranom: osobnom higijenom, pranjem voća i povrća, termičkom obradom hrane, izbjegavanjem križne kontaminacije i sl. Sve to objašnjeno je u općenitim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo', stoji u odgovoru Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Prema trenutno dostupnim informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, Njemačkog saveznog instituta za procjenu rizika, Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije, nema novih znanstvenih dokaza koji bi ukazivali na mogućnost zaraze virusom SARS CoV2 putem hrane, objasnili su i u Centru za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Nema novih znanstvenih dokaza koji bi ukazivali na mogućnost zaraze virusom SARS CoV2 putem hrane

Nema novih znanstvenih dokaza koji bi ukazivali na mogućnost zaraze virusom SARS CoV2 putem hrane

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Sara Stathas

Svjetska zdravstvena organizacija u svom dokumentu 'COVID-19 and food safety: guidance for food businesses' od 7. travnja ove godine navodi kako je istraživanje kojim se nastojala utvrditi mogućnosti preživljavanje virusa COVID-19 na različitim površinama pokazalo da virus može preživjeti do 72 sata na plastici i nehrđajućem čeliku, do četiri sata na bakrenim površinama i do 24 sata na kartonu.

Doduše, treba uzeti u obzir kako je ovo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, s kontroliranom relativnom vlagom i temperaturom, te ga se treba tumačiti s oprezom u stvarnom okruženju, objasnili su iz Centra za sigurnost hrane.

'Ljudi se ne trebaju bojati hrane, ambalaže ili isporuke hrane', bio je jasan i Mike Ryan, voditelj programa Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve, a da 'nema dokaza da ljudi mogu ugovoriti COVID-19 iz hrane ili iz ambalaže hrane' objasnila je i Američka uprava za hranu i lijekove.

Koronavirusi se ne mogu razmnožavati u hrani; potrebni su im živa životinja ili domaćin da bi se razmnožili i preživjeli, stoji u uputama Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da nije potrebno dezinficirati ambalažu za hranu, već ruke treba pravilno oprati nakon rukovanja s hranom i prije jela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!