zeleno-crvena koalicija

[VIDEO/DOKUMENT] Možemo! i SDP potpisali koalicijski sporazum. Evo što je tko dobio u Skupštini grada Zagreba

16.06.2021 u 13:20

Bionic
Reading

U Skupštini grada Zagreba potpisan je koalicijski sporazum između Možemo! i SDP-a kako bi mogli oformiti većinu u gradskom parlamentu

Kako je rekao Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, sporazum sadrži 28 ciljeva, od stambene politike i održivog prometa, preko obnove nakon potresa, do reforme gradskih poduzeća, optimizacije gradske uprave, digitalizacije...

'Sporazum sadrži i dogovor o političkim funkcijama. Predsjednik Skupštine bit će Joško Klisović iz SDP-a, a dva potpredsjednika iz Možemo! i partnera', rekao je Tomašević, dodavši da će se njihova imena kao imena dva potpredsjednika iz redova oporbe doznati sutra na konstituirajućoj sjednici.

Dodao je da je dogovorena i podjela po skupštinskim odborima. Možemo! je dobio 14 predsjednika odbora, a SDP-a njih četiri.

'Zagrebu sad treba stabilna većina s obzirom na sve izazove koje imamo i promjene koje moramo napraviti. Očekujem da će ta suradnja biti do kraja mandata, sljedeće četiri godine. Budući da su razgovori bili dobri uz puno kompatibilnosti, očekujem dobru suradnju', kazao je Tomašević.

Izjava Tomislava Tomaševića i Peđe Grbina Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Grbin je dodao da je sporazum zalog za budućnost.

'Zagreb je bremenit problemima i oni se moraju početi odmah rješavati, a to ne bi bilo moguće bez jasne potpore gradonačelniku u Skupštini grada Zagreba. Osigurali smo da to funkcionira i time sam zadovoljan, ali sam još zadovoljniji time da su razgovori išli u nevjerojatno dobroj atmosferi. Važan nam je projekt gradske riznice, ali i pokretanje platforme za one koji žele prijaviti korupciju u gradu. Ovaj sporazum je zalog za buduće funkcioniranje Zagreba, da to krene funkcionirati onako kako smo i mi i Možemo! govorili u kampanji', kazao je Grbin.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Upitan oko imenovanju dijela Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, kazao je da je 'Povjerenstvo reagiralo protiv Tomaševića na osnovi članka za koji je jučer samo povjerenstvo tražilo da se ukloni iz zakona'.

'Uz sve dužno poštovanje Povjerenstvu, ovo nije zadatak za njih, nego za zakonodavce i zato pozivam Vladu da se otkloni na jedinom mjestu koje je zaduženo za to, a to je Sabor. Pozivam Vladu da u Sabor uputi izmjene Zakona o sukobu interesa. To je bitno odmah napraviti jer smo nedavno imali izbore, jer će mnogi gradonačelnici morati znati kakva su pravila, a ona moraju biti potpuno jasna. Ovo što se dogodilo stvar je Vlade i Sabora, a ne Povjerenstva', rekao je Grbin.

Mozemo SDP Sporazum by Tportal.hr on Scribd

Naveo je da je Tomašević gradonačelnik Zagreba i ima ovlast i zadaću donositi takve odluke, a da oni očekuju da se taj prijepor riješi u Saboru te da se donese jasan zakon koji neće ostavljati nikakve dvojbe.

  • +11
Tomislav Tomašević i Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL