CEIZ INDEKS

Možda je dosegnuto dno recesije

08.04.2014 u 16:23

Bionic
Reading

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks u veljači je zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,49 indeksnih bodova u odnosu na siječanj, a kako zadnja ocjena govori o rastu i u siječnju, može se zaključiti da je hrvatsko gospodarstvo zabilježilo ubrzavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, objavio je danas Ekonomski institut, Zagreb

Uz rast u veljači, iz Instituta ističu kako i zadnja ocjena CEIZ indeksa pokazuje da je i u siječnju indeks zabilježio povećanje vrijednosti, i to u iznosu od 0,91 indeksnog boda.

Naime, ranija je objava o kretanju CEIZ indeksa za siječanj pokazivala smanjenje vrijednosti od 0,33 indeksna boda u odnosu na prosinac prošle godine.

Analitičari Ekonomskog instituta ističu kako se na osnovu kretanja indeksa u prva dva mjeseca ove godine može zaključiti da je hrvatsko gospodarstvo zabilježilo ubrzavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu.

Opisane pozitivne mjesečne promjene indeksa mogu se, kako napominju, interpretirati na dva načina.


'Promjene u kretanju indeksa možda predstavljaju tek privremeno poboljšanje ekonomske aktivnosti. S druge strane, pozitivne promjene vrijednosti indeksa također mogu upućivati na to da je dno recesije dosegnuto tijekom posljednjeg tromjesečja 2013., nakon čega je uslijedila trajna i pozitivna promjena trenda kretanja poslovnog ciklusa', navode analitičari Ekonomskog insituta.

Napominju da će, nakon što budu poznate vrijednosti indeksa za ožujak i travanj, moći sa sigurnošću reći koje je od ta dva tumačenja indeksa ispravno.

Koincidentni ekonomski indikator CEIZ indeks, čija je vrijednost u veljači minus 1,0709, je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb.

Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.