ZNAKOVITA PORUKA

Most: Sve bi bilo drugačije da SDP i HDZ vode Picula i Stier

16.11.2015 u 13:28

Bionic
Reading

Most je dobio povjerenje građana jer od samog početka inzistira na reformama i od toga ne odustaje, poručio je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, koji je usput iznio i opasku kako bi, da su na čelu SDP-a i HDZ-a Tonino Picula i Davor Stier, do sada obavili desetak zajedničkih sastanaka o budućnosti Hrvatske

'Razgovori sa SDP-om i HDZ-om mogli bi početi već sutra. Razgovarat će se po pojedinim točkama samo u službenim prostorijama stranaka i nakon svakog sastanaka javnost će biti obaviještena o rezultatima kako bi se spriječilo moguće manipulacije. SDP i HDZ su navodno odbacili vladu nacionalnog jedinstva, a mi ćemo vidjeti jesu li oni uistinu spremni na reforme ili ih isključivo interesira ostanak na vlast', kazao je Grmoja, čije riječi prenosi HRT

Ponovio je i da će 'vidjeti postoji li mogućnost jedne reformske vlade jer se neke od promijene koje je Most obećao hrvatskim građanima može provesti samo dvotrećinskom većinom', a usput je poručio i da bi 'kad bi na čelu SDP-a i HDZ-a bili Tonino Picula Davor Stier, do sada obavili desetak zajedničkih sastanaka o budućnosti Hrvatske'.

'Kada bi pregovori mogli biti gotovi, ovisi o HDZ-u i SDP-u', smatra Grmoja, koji tvrdi da su dvije velike stranke te koje 'ipak drže ključeve, zajedno imaju više od 115 zastupnika, oni su ti koji nisu dobili izbore. Most ne ucjenjuje - izašli smo s platformom pred građane, rekli smo da nećemo podržati ni SDP ni HDZ, dobili smo povjerenje i tražimo sada jamca i garanciju da će se te promjene i provesti'.

'Grmoja je uvjeren da imaju dobar i kompetentan program jer su na prijedlozima i reformama radili ozbiljni stručnjaci, ljudi koji su već u sustavu. Znamo koji su problemi Hrvatske, na njih smo upozorili stručnjake, a oni su ih razradili', kaže.

Most traži reformsku, a ne vladu nacionalnog jedinstva

U međuvremenu, Most je na društvenim mrežama i pokušao objasniti zašto, kako su sami napisali, 'tako zavlače i maltretiraju cijeli narod kad je već prošlo punih – nula dana od službenog proglašenja rezultata izbora konačnima', a usput se osvrću i na to da uopće nisu tražili vladu nacionalnog jedinstva premda sami priznaju da su pojedini njihovi članovi koristili upravo taj teremin u javnim istupima.

Tvrde, naime, da oni traže reformsku vladu: 'Most želi Sabor u kojem će se događati 'burne' rasprave, čak i unutar samih saborskih klubova. Nakon takvih 'bura i oluja', pa čak i javnih rasprava (i referenduma!) na teme koje nadilaze i sam Sabor (npr. teritorijalni preustroj), slijedila bi usuglašavanja najboljih zakonodavnih rješenja koja bi onda provodila Reformska vlada bez dnevnopolitičkog uhljebničkog mobinga na njezinu egzekutivnu provedbu'.

Mandatar ima samo 30 dana za formiranje Vlade, pa onda još dodatnih 30 za popravni pokušaj. Pa onda drugi mandatar isto...

Posted by MOST nezavisnih lista on Monday, 16 November 2015


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je da je jutros dobio ponudu iz Mosta za daljnje pregovore te je ustvrdio da je 'dobro što jedni i drugi traže promjene', a tvrdi i da HDZ-ova koalicija ima odgovor na ono što Most traži'.

Kad su novinari pitali je li Most odustao od vlade nacionalnog jedinstva, i sam je Karamarko rekao: 'Nisam do kraja to shvatio, treba razjasniti jer bi sam Most sebe doveo u kontradikciju kad bi sjeli za isti stol s onima koji su doveli hrvatsko gospodarstvo na rub provalije'.