ZBOG SUČELJAVANJA

Most opet prosuo žuč po HRT-u: Rade za HDZ i SDP!

09.08.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista ocijenio je u utorak da je Hrvatska radiotelevizija odlukom o sučeljavanju predsjednika dviju najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a u svom programu 12. kolovoza, prije početka službene predizborne kampanje, prekršila demokratske norme i pokazala da ne radi u javnom interesu nego u interesu promocije političke elite

'Nakon što je sada i službeno najavljeno kako će u petak 12. kolovoza na ekranima HTV-a u navodnom sučeljavanju 'zablistati' predsjednici dviju stranaka kojima je proračun bankomat, državne institucije privatne tvrtke, a nacionalni medijski servis megafon za plasiranje propagande koja ih održava na vlasti, Most nezavisnih lista dužan je upozoriti na zlouporabu HRT-a za promociju dvije najveće političke stranke u Republici Hrvatskoj', kaže se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja.

'Sramotno je da na svoju ruku i prije službenog početka kampanje, kršeći jasna pravila, organiziraju sučeljavanje probranih stranaka koje su im dosad postavljale direktore i urednike te na uštrb građana toj instituciji osiguravale lagodno poslovanje. Nadamo se kako se vrh HRT-a nije na taj taj potez odlučio kako bi im spomenuta politička elita, koja svim silama forsira duopol, produžila mandate vršitelja dužnosti na čelnim mjestima HRT-a', kaže se u priopćenju.

Nacionalna i javna televizija koju svi zajedno mukotrpno financiramo već desetljećima, koju zadnjom kunom pomažu siromašni, stari i nezaposleni, mora biti javni servis koji služi kako bi prenio objektivne, profesionalno obrađene vijesti i informacije, a ne kao promidžbeni bilten vladajuće elite koja je svojim neodgovornim i koruptivnim vladanjem skoro do kraja uništila našu zemlju, poručuje Most.

Ne želimo dovesti u pitanje neovisnost i slobodu medija, upravo suprotno, ističu i poručuju 'gospodi s HTV-a, koja radi u interesu HDZ-a i SDP-a' da će se još jače zalagati za to da se program 'počne proizvoditi profesionalno i u potpunosti liši utjecaja politike'. Ako smatraju da HRT to kao javni servis nije dužan, neka slobodno osnuju svoju privatnu televiziju koju će financirati sami, uz pomoć političkih sponzora, ističe se u priopćenju.

Most NL ističe da se zalaže za očuvanje nacionalnih bogatstava i javnih dobara i da će se boriti za očuvanje HRT-a kao najvažnijeg informativnog kanala u Hrvatskoj, ali i kao javnog dobra koje je stvarano novcem građana. 'HRT nije i ne smije biti glasilo HDZ-a i SDP-a', ističu.

'Žalosno je da nacionalna javna televizija koja je i u puno mračnijim vremenima sačuvala dio profesionalnosti i objektivnosti, danas služi za zatiranje slobode mišljenja te je umjesto perjanice hrvatske demokracije i pluralizma postala njena Ahilova peta', zaključuje se u priopćenju Mosta.