SJEDNICA VLADE

MOST i HDZ Kovačiću produljuju mandat

30.08.2016 u 16:25

Bionic
Reading

Siniši Kovačiću, v.d-u glavnog ravnatelja HRT-a, tehnička Vlada će na sutrašnjoj sjednici Uredbom produljiti mandat kako javni rtv servis ne bi ostao bez čelnog čovjeka. Na taj način HDZ i MOST završili su trakavicu jer Kovačiću šestomjesečni mandat ističe 4. rujna. Spomenutom Uredbom zapravo će se mijenjati jedna točka Zakona o HRT-u na način da se vremenski rok za obavljanje poslova vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a produlji sa šest na dvanaest mjeseci. Također, prijelaznom odredbom se propisuje da će Kovačić obavljati svoju dužnost do 1. listopada 2016. godine

Vlada kao razlog za predloženo produljenje roka je u činjenici da Kovačiću dužnost prestaje 4. rujna 2016. godine, nakon čega HRT više nema zakonskog zastupnika tj. osobu ovlaštenu da ju zastupa i predstavlja u pravnom prometu.

'Ovakvo stanje može prouzročiti značajnu štetu Hrvatskoj radioteleviziji, kako u pogledu njezinog redovnog poslovanja, tako i u pogledu radno-pravnih odnosa, budući da neće biti ovlaštenog potpisnika ni za osnovne potrebe osiguranja izdataka za plaće i druge nužne potrebe', navodi se u obrazloženju predložene odluke.

Podsjetimo, nakon raspuštanja Sabora i propalog natječaja otvorilo se pitanje tko će voditi HRT nakon 4.rujna jer je izbori su zakazani sedam dana kasnije.

Nadzorni odbor HRT- a je predlagao da Trgovački sud imenuje privremenog upravitelja, ali su oni to odbili i sve prebacili na Vladu. Na njihovo nepravomoćno rješenje NO se žalio Visokom Trgovačkom sudu koji odluku još nije donio, ali čini se da sad ona neće ni biti potrebna ako na sutrašnjoj sjednici prođe predložena odluka.