DIKTATURA ĆUDOREĐA

Moskva zabranila gay pride zbog 'domoljublja'

16.05.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Moskovske gradske vlasti u srijedu su ponovo odbile zahtjev homoseksualnih aktivista za održavanje gay pridea u ruskoj prijestolnici, istaknuvši da je njihov cilj 'poštovanje morala' i 'domoljublje'

'Pripremili smo odgovor na sve zahtjeve organizatora i izražavamo naše protivljenje', rekao je čelnik gradske uprave Aleksej Majorov, a prenijela je agencija Interfaks.

'Moramo se zauzimati za poštovanje morala i učiti mladi naraštaj domoljublju a ne stranim vrijednostima', rekao je.

Čelnik je, kako prenosi Ria Novosti, dodao da će policija reagirati na svaki pokušaj organiziranja parade ponose bez dopuštenja.

U ponedjeljak je homoseksualna udruga predala moskovskoj gradskoj upravi zahtjev za održavanje javnog skupa i šetnje 25. i 26. svibnja u jednom parku u prijestolnici.

Jedan od organizatora Nikolaj Aleksejev rekao je u srijedu ujutro u priopćenju da će u slučaju zabrane uložiti žalbu na sudu.

Moskovske vlasti svake godine odbijaju zahtjev homoseksualnih aktivista za organiziranje javnih skupova.

Homoseksualni aktivisti u Rusiji ne uživaju naklonost javnosti. Sve do 1993. sklonost osobama istog spola smatrala se kaznenim djelom a do 1999. psihičkom bolešću.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je koncem veljače da bi Rusija mogla preispitati ugovore o posvajanju djece zaključene sa zemljama koje su legalizirale istospolni brak.