MASAKR U ŠKOLI

Moskva: Ubio profesora jer nije dobio peticu

03.02.2014 u 17:49

Bionic
Reading

Učeniku 10. razreda moskovske škole (drugi srednje), koji je ponedjeljak ubio vatrenim oružjem nastavnika i policajca, navodno zato jer neće proći s odličnim, prijeti najviše 10 godina maloljetničkog zatvora u skladu s ruskim kaznenim zakonom kada se radi o zločinima mlađih maloljetnika

'Toj kategoriji maloljetnika (do 16 godina), koji su počinili posebice teške zločine, određuje se rok izdržavanja kazne ne veći od deset godina u maloljetničkim zatvorima', stoji u zakonu. Kako se očekuje, tinejdžer će biti optužen za uzimanje talaca i ubojstvo dvije osobe.

U ponedjeljak oko podneva po lokalnom vremenu učenik 10. razreda upao je u svoju školu na sjeveroistoku Moskve naoružan malokalibarskom puškom i lovačkim karabinom i ušao u svoj razred gdje je ustrijelio profesora zemljopisa i uzeo za taoce svoje kolege. Također je ranio dvojicu policajaca, od kojih je jedan nešto kasnije podlegao ozljedama.

U međuvremenu su ostali učenici i profesori evakuirani iz škole. Svoje kolege iz razreda pustio je tek na nagovor oca koji je s njim telefonski razgovarao. Otac ga je nagovorio da pusti djecu i da se preda, što je tinejdžer i učinio.

Utvrđeno je da je oružje registrirano u skladu sa zakonom te da je u vlasništvu oca.

Kasnije je objavljeno da se radi o odličnom učeniku koji se sukobio s profesorom zemljopisa i očito mu se došao osvetiti. Navodno mu je profesor dao niže ocjene zbog kojih ne bi mogao imati sve petice u svjedodžbi i dobiti zlatnu medalju za odličan uspjeh.

Njegovi školski kolege rekli su da je bio neuravnotežen te da se slabo družio ss drugom djecom. Međutim, jedan od profesora koji je želio ostati anoniman, rekao je da je osim što je bio odličan učenik, također bio i društven.

Za ubijenog nastavnika, čija supruga radi u istoj školi, rekao je da nije bio konfliktan. Prvotno su objavljeni podaci da je ubijeni nastavnik imao 37 godina, ali kolega kaže da mu je bilo 28 i da su iza njega ostali supruga i jedno ili dvoje male djece.

Napadi na škole u Rusiji vrlo su rijetki, a nakon ovog incidenta u Moskvi će biti provedena provjera sigurnosti u svim školama te će se u slučaju potrebe poduzeti dodatne mjere njezina jačanja, rekao je novinarima moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin.