ARAPSKA LIGA TRAŽI

Moskva treba prekinuti isporuke oružja Damasku

21.06.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Arapska liga (AL) zatražila je od Rusije da prekine isporuke oružja sirijskom režimu, rekao je drugi čovjek Arapske lige Ahmed Ben Heli u razgovoru za rusku agenciju Interfax.

"Mora prestati svako poticanje nasilja, jer kad isporučujete vojnu opremu, pomažete u ubijanju ljudi. To mora prestati", rekao je Ben Heli ruskoj agenciji u odgovoru na pitanje o rusko-sirijskoj vojnoj suradnji. Te izjave stižu u trenutku kad je Zapad pojačao pritisak na Rusiju da prekine isporuke oružja svom sirijskom savezniku.

Posljednih dana su oči međunarodne zajednice bile uprte u ruski teretni brod MV Alaed, za koji se sumnja da je prevozio borbene helikoptere Mi-25 u Damask.Letjelice tog tipa, sovjetske proizvodnje, korištene su tijekom represije nad sirijskim ustanicima.

Američka državna tajnica Hillary Clinton 12. lipnja oštro je reagirala na informacije o transportu helikoptera iz Rusije u Siriju.Arapska liga u razgovoru za Interfax zatražila je i reviziju mandata Kofija Annana u Sirji na način da međunarodna zajednica bude sigurna da se poštuje mirovni plan.

"Kako bi taj plan uspio, moramo pronaći novi mehanizam glede mandata posebnog izaslanika UN (i AL). Treba ga revidirati tako da možemo biti sigurni da ga sve strane poštuju", rekao je Heli.Heli je dodao da je prerano govoriti o neuspjehu Annanova plana, ali je naglasio da je potreban novi korak Vijeća sigurnosti, možda putem jačeg pritiska na sirijski režim.