PROSVJED ZBOG PUSSY RIOT

Moskovski sud oslobodio Kasparova

25.08.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Bivši svjetski šahovski prvak i ruski oporbenjak Gari Kasparov oslobođen je u petak na sudu u Moskvi optužbe da je sudjelovao u neodobrenom prosvjedu i skupu potpore članicama glazbene skupine Pussy Riot osuđenima na dvije godine zatvora jer su izvele "punk molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina u crkvi.

Kasparov, 49-godišnji vođa oporbe, bio je među desecima ljudi uhićenih ispred suda na kojemu su prošlog tjedna osuđene tri članice skupine Pussy Riota. Jedan od najoštrijih Putinovih kritičar je razgovarao s novinarima kada su ga policajci uhitili i odveli u policijski kombi, a to su tijekom sudske rasprave potvrdila i četiri svjedoka, objavila je agencija Interfax.

Sud je ustvrdio kako svjedoci policije nisu dokazali da je Kasparov sudjelovao u neodobrenom prosvjedu te ga je oslobodio optužbe."Mislim da je ovo vrlo važan dan, povijesni dan, jer po prvi put na našim sudovima dokaz policajca nije prihvaćen samo zato što nosi uniformu", rekao je Kasparov nakon jedne od rijetkih sudskih odluka koja mu ide u prilog.

Oporbeni čelnici i aktivisti često su proglašeni krivima za optužbe vezane uz prosvjede protiv Putina, koji je u svibnju započeo novi šestogodišnji predsjednički mandat. Zakon koji je na brzinu usvojio parlament nakon niza uličnih prosvjeda tijekom trećeg Putinovog predsjedničkog mandata drastično je povećao kazne za kršenje propisa kojima se uređuju javna okupljanja. Putinovi protivnici smatraju kako je to samo dio napora da se suzbije njihovo javno izražavanje neslaganja s njegovom politikom.

Kasparov bi se još uvijek mogao suočiti s kaznenom prijavom na temelju optužbe policajca koji tvrdi da ga je oporbeni vođa ugrizao. Policija je o dokumentaciju s tom optužbom poslala na uvid federalnim istražiteljima, izvijestila je agencija Interfax.

Prema ruskome zakonu, napad na policajca kažnjava se novčanom globom od 200.000 rubalja (oko 5000 eura) do pet godina zatvora.Kasparov se iz svijeta šaha povukao 2005., nakon čega se uključio u politiku i postao jedan od istaknutijih oporbenih vođa.