stigli u osijek

Ukrajinci došli od nas učiti kako riješiti mirnu reintegraciju

04.07.2018 u 17:33

Bionic
Reading

Ukrajinci su iz 'prve ruke' došli čuti i naučiti kako je u Hrvatskoj prošla mirna reintegracija. Studijsku grupu iz Ukrajine na čelu s njihovim ministrom za pitanja privremeno okupiranih teritorija Vadimom Černišem i donedavnim ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj Oleksandrom Levčenkom primio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić

Vrkić je u vrijeme mirne reintegracije bio predstojnikom Vladina ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu, ali i desna ruka američkom generalu Jacques Paulu Kleinu, prijelaznom upravitelju kojega su na hrvatski istok tada poslali Ujedinjeni narodi (UN) u misiji UNTAES-a.

'Razgovaramo o iskustvima i o tome što smo radili u vrijeme mirne reintegracije i kako se to može iskoristiti na situaciju u Ukrajini. Ono što je bitno u našem primjeru jest dijalog i dobra suradnja između dvije strane kao i jaki mandat koji nam je dala međunarodna zajednica kroz rezoluciju Ujedinjenih naroda te nam nakon Bljeska i Oluje omogućila da mirovni proces završimo bez ispaljenog metka i poginulih u toj misiji', rekao je osječki gradonačelnik Vrkić.

Napomenuo je kako je u cijelom procesu vrlo važan odnos međusobnog povjerenja te, sugerirao, da strane pronađu dodirne točke koje će omogućiti da se u takvim okolnostima završi rat, uspostavi mir te razvoj slobodnog i demokratskog društva.

  • +19
Ivan Vrkić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ukrajinci predvođeni ministrom za pitanja privremeno okupiranih teritorija Vadimom Černišem zahvalili su se premijeru Andreju Plenkoviću koji je ponudio pomoć oko mirne reintegracije temeljem hrvatskog iskustva iz Domovinskog rata. U Osijek su došli, kako bi vidjeli kako na terenu čuli iskustva iz 'prve ruke'.

'Hrvatska ima unikatno iskustvo vezano s ratom, to cijenimo. Ovdje smo da naučimo puno važnih stvari. Želimo čuti sva iskustva, ne samo pozitivna, nego i pogreške koje su se dogodile', rekao je novinarima Černiš napominjući kako žele naučiti puno toga iz misije UNTAES-a.

Objasnio je kako se u Ukrajini trenutno vodi takozvani hibridni rat te da već imaju puno iskustava kako Rusija djeluje.

'Kad međunarodna zajednica počne osuđivati to što radi Rusija, onda oni mijenjaju strategiju i poduzimaju neki drugi korak u hibridnom ratu. Znači, samo mijenjaju tehniku izvođenja', objasnio je Černiš te dodao kako se svemu tome mogu suprostaviti nacionalnim jedinstvom i solidarnošću kao što je to učinila Hrvatska koja je ušla u Europsku uniju i NATO.

Ono što se događa u Ukrajini, napomenuo je, ne gleda kao da je to povezano samo s Krimom i Donbasom, nego kao prijetnju koju osjeća cijela država.

'No, već dugo imamo s tim posla i naučili smo reagirati na sve to', zaključio je Černiš.