NAVODNI ATENTAT

Morales osudio pokušaj napada na sebe

17.04.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Bolivijski predsjednik Evo Morales osudio je pokušaj napada na njega i potpredsjednika koji je u četvrtak završio smrću trojice napadača, pišu u petak bolivijski mediji te prenose da bi jedan od ubijenih mogao biti Bolivijac koji je početkom 90-ih ratovao u Hrvatskoj.

U sukobu s policijom ubijena su u četvrtak u jednome hotelu u gradu Santa Cruzu, gospodarskoj prijestolnici Bolivije, rumunjski državljanin Mayarosi Ariad te Irac Duayer Michel Martin, a s njima i Bolivijac Eduardo Rosza Flores, a koji su navodno planirali atentat, piše bolivijska agencija ABI u petak.

"Nisam pogriješio govoreći u nedjelju da bi moji dani mogli biti odbrojani, a na temelju preliminarne informacije koju smo dobili o planiranju napada skupine terorista, europskih i bolivijskih plaćenika", rekao je Morales u četvrtak u Venezueli gdje sudjeluje na jednome skupu.

Mete napada, osim Moralesa trebali su biti i potpredsjednik Alvaro Garcca Linera te jedan član vlade, rekao je Morales na ad hoc sazvanoj konfrenciji s venezuelanskim kolegom Hugom Chavezom i kubanskim Raulom Castrom.

Morales je opet optužio desnicu za pokušaj njegova svrgavanja

Jedan od trojice napadača ubijenih zbog planiranja atentata na bolivijskog predsjednika Evu Moralesa, možda je Bolivijac mađarskog podrijetla Eduardo Rozsa Flores "Chico" (49) koji je ratovao u Hrvatskoj početkom 90-ih godina, piše bolivijska agencija ABI i dodaje da policija još uvijek istražuje slučaj.

"Jedan od ubijenih je za sebe tvrdio da je vojnik, dolazi iz mjesta Cochabamba i određeno vrijeme živio je u Hrvatskoj", rekao je istražni sudac Jorge Gutierrez u glavnome gradu Bolivije, La Pazu.

No, istaknuo je Gutierrez, slučaj se još istražuje, a ABI prenosi da se na prvome popisu potencijalnih atentatora što ga je objavila bolivijska policija, Rosza spominje kao Jorge Hurtado Flores.

Bolivijski mediji prenijeli su da bi ubijeni Bolivijac mogao biti Eduardo Rozsa Flores (49), poznatiji po nadimku "Chico", sin mađarskog Židova i Bolivijke koji je u Hrvatsku početkom rata došao izvještavati za barcelonski dnevnik La Vanguardia, no ubrzo je pero zamijenio oružjem.

Njegov život, kako ga je sam opisao u intervjuima i odglumio samoga sebe u filmu "Chico" mađarske redateljice Ibolye Fekete, koji je uz to nagrađen na uglednome filmskom festivalu u Karlovyim Varyma, ponajprije je romaneskan i kontroverzan. Pratile su ga optužbe za ubojstvo dvojice novinara, suboraca, Christiana Wuertemberga i novinara Paula Jenksa