OBAMIN ZAOKRET

'Moguće je da ne dođe do napada na Siriju'

10.09.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je moguće da neće doći do napada na Siriju ukoliko sirijski predsjednik Bašar al-Asad prihvati i provede ruski predlog da se zalihe kemijskog oružja koje ima Sirija stave pod međunarodnu kontrolu, piše CNN

Obama je u intervjuu za CNN rekao da je moguće da dođe do diplomatskog proboja i da taj predlog predstavlja pozitivan razvoj situacije, ali je upozorio da se mora pričekati kako bi vidjeli da li se radi o ozbiljnoj namjeri.

'Moguće je da ne dođe do napada. Mi već dugo tražimo da se riješi pitanje kemijskog oružja, jer je ono prijetnja mnogim nacijama, kao i SAD-u', kazao je predsjednik SAD-a.

On je rekao da ne bi došlo do ruskog prijedloga da nije bilo vojne prijetnje SAD-a.

'Vidjet ćemo može li doći do nečega što je ozbiljno. To ne bi riješilo problem građanskog rata, ali bi riješilo pitanje kemijskog oružja', ocijenio je Obama.

Prema njegovim riječima, najbolje riješenje bi bilo da kemijsko oružje koje Sirija posjeduje bude uništeno.

'Razgovarao sam s Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu kemijskog oružja kao nešto dobro. Mislim da može doći do proboja u razgovorima, ali mora se nastaviti pritisak', naglasio je Obama.

Obama je za danas najavio obraćanje javnosti u vezi sa Sirijom.

Američki Senat odgodio je glasovanje predviđeno za srijedu o rezoluciji kojom bi se dopustila uporaba sile u Siriji, objavio je senator Harry Reid nakon ruskog prijedloga o sirijskom kemijskom oružju.